11.12.2019 | 0:36
Валери Симеонов скочи на ГЕРБ: Чрез намаляването на субсидиите Борисов искаше да ликвидира БСП
Искате ли еднопартийно управление в България, искате ли да се върнете във времената на Тодор Живков?

Чрез намаляването на субсидиите за партиите Бойко Борисов искаше да ликвидира политическия си опонент БСП. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в интервю за предаването „Плюс минус“ по Нова телевизия.
„Истината за субсидиите на партиите е съвсем елементарна. Всичко, което се развива в Народното събрание, е съвсем естествено и неподготвено и изненадващо за всички, които участваме в това заседание. Гласуването показа, че няма никаква предварителна договореност. На всеки средноинтелигентен човек му е ясна позицията на ГЕРБ по отношение на каквито и да било контакти с БСП, още по-малко договорки по отношение на субсидията. Ясно на всички е, че ГЕРБ искаше да ликвидира БСП, оставяйки ги без партийни субсидии“, посочи Симеонов.

„По този повод премиерът Борисов има леко раздвоение на личността, защото в интервю каза, че няма нищо по-нормално от това партиите да бъдат естествено финансирани, а не през икономически субекти. Една политическа партия трябва да има позиция. Тя не може да тича по някакъв измислен и подготвен от некомпетентни хора референдум. Той имаше 6 въпроса, от които 3 отпаднаха, а другите 3 бяха спорни. Въпросът за субсидиите от 1 лев беше, мога да го перифразирам така: „Искате ли еднопартийно управление в България, искате ли да се върнете във времената на Тодор Живков?“. При досега действащия закон по какъв начин щяха да се финансират партиите? С един лев, който по време на заседанието стана 0 лв. и чрез отворена схема и възможност за финансиране от фирми и физически лица. Коя ще е тази фирма и кой ще е този луд управител на фирма, който ще даде пари на някаква опозиционна партия, ще се съгласи това да се впише в официалния баланс на партията и да подлежи на проверка и оповестяване чрез Сметната палата. Ще има ли такъв луд, който ще иска да си ликвидира фирмата, никога повече да не може да не получи обществена поръчка, общински конкурс и др.“, каза още Симеонов.

По думите му по този въпрос не е нямало никакво обяснение. „Финансиране чрез дарение от фирми и физически лица е възможно само за управляващата партия. Всички други партии щяха да са оставени на издихания. Те нямаше да имат средства дори да си платят горивата. Нямаше да имат пари за разпечатване на листофки или да си платят участие в диспут или някакво друго участие“, посочи той.

„По този начин г-н Борисов искаше да ликвидира политическия си опонент БСП, като ги остави без средства, тъй като е известно, че управляващата партия винаги ще има средства от дарение. За съжаление в една корумпирана държава като България всяка обществена поръчка върви със съответните комисионни отчислявания. При този начин на финансиране, при който няма държавна субсидия, всяка партия, различна от управляващата, е обречен на агония. По този начин ще стигнем до еднопартийна система. Още един такъв мандат и в България ще остане една партия. Сега изведнъж Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа отправя остро възражение срещу това решение и промяната на закона, с който субсидията се намалява от 11 лв. на 1 лев. Това всичкото щеше да доведе до наказателна процедура. Сега става ясно, че не може да има демокрация без субсидиране на партиите“, добави той.

„С г-жа Нинова по тази тема не сме водили разговори. Преди изборите имаме едно единствено запитване към БСП дали техните представители ще бъдат в зала при гласуването на това решение. Ще има ли пълно присъствие на техните представители и отговорът беше „Да“.

Следяхме как се движи присъствието на ГЕРБ и „Воля“ преди гласуването. По време на гласуването ГЕРБ вкараха всичката си кохорта – 94 човека, „Воля“, които ги нямаше никакви, се изсипаха 7 човека, независимите също дойдоха, както и „Атака“. Когато се преброиха гласовете, се оказа, че това решение минава. За всички партии, които участваха освен ГЕРБ, беше неприятно. Следващото гласуване беше дали да остане 1 лв. субсидията и се оказа, че всички освен ГЕРБ са против. Субсидиите станаха 0 лв. Зад това нещо бяха само ГЕРБ, „Воля“ и двамата от „Атака“, допълни лидерът на НФСБ.

„След обявяването на почивката г-н Горанов ме покани да обсъдим какво ще става по-нататък. Не е ставало въпрос за рекетиране. Това е поредната лъжа, която се разпространява. Започнахме да обсъждаме ситуацията в залата, при която от 67-ми член до 95-ти всички бяха отхвърлени с гласовете на всички партии. Бюджетът се оказа в ситуация, че всичко до член 64 щеше да бъде прието и всичко, което не бъде прието, щеше да остане както миналата година.
На никого не сме извивали ръцете. Обсъдихме ситуацията със субсидията и на всички ни беше ясно, че е добре партиите да имат субсидия. Бяхме набелязали съвместно решение, което да предложим, което е до края на декември да прокараме решение за промяна в Закона за политическите партии. В него да определим да разумна и приемлива цифра за субсидията.
Остава възможността за финансиране на партиите от фирми. Имаме и субсидия от 8 лв., и възможност за финансиране от фирми. Аз лично предложих този член да отпадне, но това не става. Нямаше рекет. Не сме поставили въпроса, че няма да гласуваме за бюджета. Когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш. Роди се предложение се да се прегласува този член, върнахме се в зала и за прегласуването гласуваха 183 депутати – едно мнозинство, с което може да се промени Конституцията. Това показва, че всички политически сили смятат, че субсидия трябва да има“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране