14.01.2016 | 0:19
Външно министерство е връчило протестна нота на турския посланик
Това е станало на 23 или 24 декември миналата година

Министерството на външните работи е връчило протестна нота на турския посланик Сюлейман Гьокче заради неговото поведение около случилото се в ДПС. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол.

Турският дипломат е бил привикан във външно министерство на 23 или 24 декември, ден след като отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан потърси помощ в турското посолство в София. На 22 декември след като стана ясно, че е отстранен от поста изненадващо НСО свали охраната на Местан.

“България винаги се е старала да има нормални и приятелски отношения с Турция. Отношения, в които бихме могли да си зададем въпроси, които ни интересуват. Не се месихме и не реагирахме, когато президентът Ердоган и президентът Путин преместиха “Южен поток“ и го преименуваха на “Турски”, когато започнаха строежът на електроцентрали, когато туристите от България отиваха за Турция. Ние бяхме внимателни и търпеливи, знаейки, че един ден нещата ще си дойдат на своите места”, продължи премиерът.

Той посочи, че с удоволствие би дошъл на председателски съвет в парламента да дебатира как се обучават българските мюсюлмани и къде се издават техните дипломи.

“Тази тема я заобикаляме, за да не ни обвинят дали в подкрепа на ДПС, но бих се радвал и самото ДПС да участва в това. Имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, мюфтии, а голяма част от тях са на издръжка на турската държава”, разясни Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране