28.06.2017 | 14:40
Върнаха Боршош на работа, но заваляха обвинения в злоупотреби
От "столетницата" смятат да сезират главния прокурор заради съмнения относно обществените поръчки за двореца на културата

Прокуратурата обяви, че е в ход досъдебно производство за нелегитимни разходи в  НДК. Проверка на ДАНС по случая е започнала още в края на февруари.  Става въпрос за 17 милиона лева, отпуснати на двореца на културата през 2016 за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз догодина. Обвинението разследва възможността изпълниятелният директор на двореца Мирослав Боршош да е използвал средствата за други цели – плащания по договори за минали периоди.

Информацията от прокуратурата идва в два дни след уволнението на Боршош и минути преди връщането му на работа. Работещите по досъдебното производство все още преценяват какви обвинения ще бъдат повдигнати по него.  В понеделник министъра на европейското председателство Лиляна Павлова освободи от длъжност изпълнителния директор на НДК. Мотивите бяха, че с действията си е застрашил изпълнението на дейностите, нужни за да стане сградата годна за председателтвото.

Самият Боршош отговори, че е отказал да подписва нови обществени поръчки, които са “на ръба на закона”. В защита на уволнения директор се изказаха редица интелектуалци, които оценяват положително неговото управление на двореца.

Днес Мирослав Боршош беше възстановен на работа, а управлението на НДК се прехвърли от министерството на европейското председателство обратно към Министерството на културата. До решенията се стигна след вчерашна среща между премиера Бойко Борисов, Боршош, Павлова и културния министър Боил Банов.

НДК е ръководено от Боршош с ясна цел – “дружеството да бъде източвано по всякакви начини.” Това заяви чрез фейсбук профила си Борислав Велков, председател на съвета на директорите на НДК и човека, който трябваше да замени Боршош като изпълнителен директор.

Велков отправя преки обвинения към новия-стар изпълнителен директор във влияние върху обществени поръчки и разхищение на средства. Директорът за един ден изтъква, че държавното дружество “НДК-Конгресен център ЕАД” е “тежко фалирало” и при управлението на Боршош са генерирани 21 милиона лева загуби.  “Ако всичко това беше плод на некадърност, добре! Но всичко това е плод на алчност и много добре планирани действия”, заявява Велков във фейсбук. Към момента той не е сигнализирал държавни институции за изнесената от него информация.

Скандалът стигна и до парламента, където опозицията от БСП поиска прокурорска проверка и създаване на анкетна комисия за НДК.  Според опозицията, българското председателство се свежда до спор “кой в ГЕРБ да открадне едни пари за едни плочки”.

“Няма приоритети, политики, председателството беше сведено до смяна на тези плочи. Сега заради тези обществени поръчки рискувате бъдещето на България и председателството“, заяви Корнелия Нинова.

В началото на месеца правителството реши да отпусне нови 28 милиона лева на НДК по 7 направления. Една част са свързани с протичащите ремонти в двореца, които трябва да свършат до октомври. Други са за въвеждане на нова система за сигурност. Поради “основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни” в спора между Боршош и Павлова, БСП иска създаването на анкетна комисия и ще сезира главния прокурор. “Ако вие не искате, ние се обявяваме срещу корупцията и паралелната държава”, каза още Корнелия Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране