16.06.2015 | 0:17
Варуфакис моли Меркел да спаси Гърция
Атина ще изчака търпеливо кредиторите да се вразумят, защото не може да се погребва демокрацията в страната, където е родена
Янис Варуфакис призова Ангела Меркел лично да се включи в преговорите, за да спаси Атина от фалит. Еврогрупата може да даде ултиматум на Атина до дни. Гръцкият финансов министър заяви в интервю, че изключва страната му да излезе от еврозоната, тъй като това няма да е решение на дълговата криза.

Единственият изход според него е поредното опрощаване и преструктуриране на заемите на Гърция. Сделка била възможна, ако лично канцлерът Ангела Меркел се включи в преговорите, допълва той пред “Билд”. Смята се, че Гърция има последна възможност да постигне споразумение за отпускането на спасителния план от 7,2 млрд. евро на срещата на министрите от еврозоната в четвъртък.

Европейски представители коментираха пред Ройтерс, че ако Атина не представи подобрени предложения за реформите, които смята да предприеме, еврогрупата ще реагира много твърдо и е най-вероятно да постави на Гърция ултиматум. Атина вече има само две седмици, за да намери изход от кризата, защото на 30 юни ще трябва да изплати на МВФ поредния транш от 1,5 млрд. евро, което ще я остави без пари.

Премиерът Алексис Ципрас обаче не изглеждаше особено притеснен. Той заяви, че Атина ще изчака търпеливо кредиторите да се вразумят, защото не може да се погребва демокрацията в страната, където е родена, предаде Би Би Си. В същото време Ципрас заяви, че очакват от Европейската комисия покана за нови преговори и са готови да реагират веднага.

Трябва да започнем да работим върху план за извънредна ситуация, при която Гърция ще изпадне във фалит, предупреди европейският комисар Гюнтер Йотингер, който е представител на Германия. Той заяви, че в страната трябва да бъдат осигурени материали за спешни случаи, заплатите на полицаите, медикаменти и фармацевтични продукти.

Малко по-късно стана ясно, че правителството на премиера Алексис Ципрас се е съгласило с изискването на кредиторите за постигане през тази година на първичен бюджетен излишък от 1 процент, съобщи Европейската комисия.

Досега Гърция настояваше за по-нисък първичен излишък в размер на 0,75 на сто, което би означавало по-малки спестявания за страната. Водещият индекс в Атина се срина със 7% заради провала на преговорите в Брюксел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране