17.06.2015 | 0:04
Варуфакис обвини кредиторите в садизъм
Атина рязко обостри тона преди срещата на министрите на финансите от еврозоната в Люксембург

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната му в садизъм, а целта им била разпадане на Европейския съюз. Така Атина рязко обостри тона преди срещата на министрите на финансите от еврозоната, която започва в четвъртък в Люксембург.

Варуфакис изпусна нервите си по време на реч, произнесена снощи на остров Крит. “Кредиторите със садизъм настояват Гърция да натовари финансово онези граждани, които досега са поели най-тежките последствия от кризата. Ако те (кредиторите – б. р.) целят да ни унижат, то тогава ще трябва да понесат разпада на Европа”, изрече Варуфакис.

В интервю за в. “Билд” пък гръцкият финансов министър е категоричен, че страната му няма да представи нов списък с реформи на срещата в Люксембург. Попитан защо, той отговаря: “Еврогрупата не е форумът, на който се излагат позиции и се правят предложения, които преди това не са били обсъдени и договаряни на по-ниско равнище.”

Варуфакис настоява германската канцлерка Ангела Меркел да играе водеща роля при желаното от Атина преструктуриране на гръцкия дълг. В интервюто си той отправя и призив към Меркел да произнесе в Атина “реч на надеждата”, визирайки подобна реч (Speech of Hope) на държавния секретар на САЩ Джеймс Бърнс, произнесена през 1946 г. в Щутгарт. Тя сложи началото на помирението между САЩ и Германия.

“Тогава германците се готвеха за икономическо чудо. Някой обаче трябваше да поеме лидерството и да обяви край на наказателните мерки, които биха възпрепятствали икономическото чудо. С една нова реч на надеждата госпожа Меркел би могла днес да поеме лидерството – не само за Гърция, а за цяла Европа”, заявява Варуфакис за “Билд”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране