21.06.2022 | 13:06
Василев скандализира депутатите с „да го духат бедните“
Това, според финансовия министър, била икономическата философия на ГЕРБ

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев скандализира парламента с цинично изказване. Той се обърна към депутатите от ГЕРБ: Вашата икономическа философия е „да го духат бедните“.

Това предизвика остри реакции.

Точното изказване на Василев бе: „Това, което аз чувам от вас, не е предложение как по-добре да се управлява кризата, не е предложение как хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да могат да бъдат защитени. Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя, е „да го духат бедните“. Това е Вашата икономическа философия… Извинявам се за грубия език. Но това е икономическата философия, която Вие проповядвате – да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията.“

 

Залата избухна във възмущение, а председателят на парламента Мирослав Иванов отбеляза, че казаното от вицепремиера е крайно неподходящо и призова повече да не се повтаря.

 

Асен Василев продължи с тезата си, като обясни, че заради управленията на ГЕРБ през последните 12 години у нас имало най-голямо разделение между бедни и богати в Европа.

Затова 400 000 души напуснали България. При ГЕРБ се стимулирало богатите да стават по-богати, а бедните да си остават бедни. В момента правителството водела политика била в посока да се подпомогнат бедните, така че да не са под линия на бедност, както и да се инвестира в образование, в здравеопазване и в инфраструктура, така че всички хора в България да могат да се ползват и от еврофондовете и от данъците, „а не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране