15.09.2016 | 0:01
Вътрешната комисия прие набързо промените в МВР
На каква цена Румяна Бъчварова е приела тази катастрофа в закона попита Атанас Мерджанов

Бурно премина заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и ред. Управляващото мнозинство набързо прие изменения в Закона за МВР, които променят напълно първоначалните идеи на Румяна Бъчварова. Министърката отсъстваше, защото придружава премиера при визитата на унгарския му колега Виктор Орбан.

Красимир Янков от БСП попита как се ръководи МВР. Според него решенията във ведомството се вземат след инструкции и правилници и то не по начин, по който трябва. Янков поиска за всяка промяна да се обявява кой е вносителят.

Новите изменения дават повече правомощия на ГДБОП при разкриването на компютърни престъпления. По предложение на ГЕРБ извънредният труд над сегашния лимит от 50 часа ще може да се полага само с изричното съгласие на служителя. Съпартийците на Бойко Борисов се отказаха от идеята си за премахване на допълнителния платен отпуск от 12 дни. Остава 30-дневният годишен отпуск, запазва се и сегашният статут на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. По този начин първоначалните идеи за реформа на Бъчварова бяха орязани значително.

Регламентира се и възможността ГДБОП да работи по противодействие на корупционните престъпления в органи на държавната власт, без да се касае за организирана престъпна група. Законопроектът предвижда промени в текстовете, регламентиращи оперативно-издирвателната дейност, осъществявана от органите на МВР.

Янков отбеляза, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов „препуска“ по текстовете на закона. Той добави, че 70% от текстовете, предложени от Бъчварова на първо четене, са орязани. Виждам, че много динамично върви дискусията, иронично добави социалистът. „Този закон катастрофира тежко. Чудех се на каква цена г-жа Бъчварова е приела тази катастрофа“, включи се и Атанас Мерджанов от БСП. Той изрази опасение, че след президентските избори при гласуването на новия бюджет промените, от които ГЕРБ са се отказали, може да бъдат заявени отново.

Социалистите видяха „врата“ за частния сектор в създаването на „Център за предоставяне на услуги“ със статут на държавно предприятие. „Препускайте. Ще ви чакаме на финала в пленарната зала“, заяви Янков и социалистите демонстративно напуснаха заседанието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране