09.09.2016 | 0:05
Възе/sic!/ли от подменени златни пръсти
Малкият кандидат

Както Гогол се взира в битието на “малкия човек”, така пък “После” изследва и популяризира малките кандидати за големи длъжности. Защо участват – те си знаят. Ние ги подкрепяме за куража. На пистата излезе събирач на патриотичен вот, бивш атакист, бивш нефесебист и още по-бивш разузнавач – Велизар Енчев.

***

Анна Цолова, НТВ: Ако станете президент, какво ще стане с нашите отношения с Русия, Турция и САЩ? Така конкретно.

Велизар Енчев, “Българска пролет” кандидат-президент: Ами най-общо – представете си Росен Плевнелиев – аз съм точно… Възелите ми са на 180 градуса различно от неговите.

АЦ: За Русия, против САЩ?

ВЕ: Не. В никакъв случай. Един държавен глава трябва да пази баланса. И тука искам да подчертая, че от досега обявените кандидатпрезидентски двойки нито един от кандидат-президентите няма дипломатически опит или опит в службите, в разузнаването и в армията. (Бившият обединено ляв, сега БСП кандидат е генерал от авиацията, но вероятно няма голям опит – б.р.) При мене това е комбинация от двете – а това е особено важно за държавния глава, тъй като по конституция той отговаря за два ресора: първо, има представителни функции, външната политика и отбраната. В този смисъл е много важно да има дебат между кандидатите. Но сега ще се получи следното: тези, които са в парламента, техните представители, ще бъдат в Първа лига, А група на телевизиите; а всички останали, ние, които нямаме парламентарно представена партия, ще бъдем в Б група и ще се явяваме в дебати отделно от Първа група. Което е несправедливо.

АЦ: Ако има някакъв такъв регламент в БНТ, тук не е така, добре сте дошли. (…)

Виктор Николаев, НТВ: Кажете защо твърдите, че Сидеров е подменен напоследък със свой двойник в Народното събрание? И защо репликата “златен пръст” я съотнасяте не за Сидеров, с която той нашумя по времето на Орешарски, а за Валери Симеонов и Красимир Каракачанов? “Златен пръст” – конкретно финансиране ли имате предвид, или…?

ВЕ: Не. Това, което направиха те на 7 ноември 2014 г. с подкрепата за кабинета “Борисов”, го наричам “Златен пръст”, какъвто беше златният пръст на Волен Сидеров през месец май 2009 г., когато той даде изненадващо подкрепата на първия кабинет на Бойко Борисов.

ВН: В замяна на какво – ако приемем, че това е сделка?

ВЕ: Това е много труден въпрос. Тези неща са зад кулисите и трудно могат да се определят. А що се отнася до Волен Сидеров – дали е подменен или не. Става дума за подмяна на самоличността и политическата платформа в последните 2 месеца в момента, в който обявиха, че ще се обединяват с Патриотичния фронт. Вижте. Чисто математически да погледнем на нещата. Кое е общото между тях? Да оставим личните вражди и скандали, съдебни процеси, боеве, които имаше между тях – и да не говоря в детайли. Погледнете тяхната идеологическа платформа. Едната партия се изживява като русофилска – против НАТО и против Европейския съюз; другите, коалицията на Валери Симеонов и Каракачанов – точно обратното. Волен Сидеров е за “Южен поток” – двата структуроопределящи за българската енергетика проекта АЕЦ “Белене” и “Южен поток”; другите двама, Каракачанов и Симеонов, са против с някои нюанси. Единият се изживява като русофил, Валери Симеонов е яростен русофоб и не мога да пропусна неговото интервю в сайта “Фактор” от преди два дни, в което (по памет ще цитирам) той заявява, че първата година след Освобождението ни от турско робство голяма част от българското население съжалявало за робството, тъй като било недоволно от руската окупация. Как ви звучи това нещо? Това не само е антиисторическо.

ВН: Единство в многообразието – имаше такава реплика, ако твърдите, че взаимноизключващи се тези са при тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране