16.08.2015 | 19:47
Вдъхновителят
Бюлетин за каузата на една бюлетина
Светлинен надпис на латински език върху кораб „Ivan Portnih“

Ето на каква дописка от 16 август 2015 г. попадна МИГNews.info и дълго не можа излезе от особеното настроение, което предизвика текстът у нас.

Иво Югов, http://www.barometar.net

Тази нощ по улиците на Варна, на площад Независимост, на Морска гара имаше хиляди щастливи варненци и гости на града. Над 40 години живея във Варна и не съм виждал подобна гледка. На Деня на Варна хиляди видяха и се възхитиха на ремонтирания градски фонтан – гледката бе впечатляваща и грандиозна!

Центърът, прилежащите улици, подходите към Морска гара гъмжаха от хора, които отиваха към басейн Приморски да слушат тримата тенори и да гледат водните грации на Варна. В Атракционната зона до Морска гара хиляди очакваха концертите на “Акчент” и “Дийп зоун проджект” и водното 3D шоу.

Виждах усмихнати лица, на хора, които години са чакали нещо да се случи във Варна. И то се случи. След 25 години на безвремие, празни обещания и имитация на работа, един човек за две години промени визията на Варна и върна самочувствието на варненци. Тази вечер кметът на Варна Иван Портних приемаше поздрави за Деня на Варна, стотици варненци пожелаха да се снимат с него пред фонтана на площад “Независимост”.

Това желание на хората бе признание за труда му, форма на уважение, която варненци не пожелаха да засвидетелстват на предшествениците му. Без помпозност и гръмки обещания кметът свърши това, което обеща преди 2 години. Няма смисъл да се пишат похвални слова за Иван Портних и екипа му – те си свършиха работата, за която бяха избрани. Хилядите щастливи варненци и гости на града са гледката, която в нормална държава би затворила завинаги устите на хейтърите. Но България не е такава държава.

Не видях лицата на вечните недоволници тази нощ. Те сигурно са обикаляли малките улички и са снимали някоя останала кирилйорданова дупка, за да я припишат на новия кмет. Варненци обаче знаят, че през есента кметът ще започне да ремонтира и малките улици в града. Какво ще снимат тогава, къде ще излеят омразата си хейтърите? Все ми е едно! Да си стоят в къщи варненомразците и да пишат глупости във фейсбук.

Те никога няма да изживеят радостта от тази нощ на 15 август. Те мразят себе си и няма как да уважават успелия, да признаят усилията му. Първият от десетилетия Ден на Варна, в който имаме повод за гордост. Даде ни го един мъж на 38 години, роден в София, но приел Варна като кауза. Дойде, свърши си работата и получи трудно даваната благодарност на варненци. Освалд Шпенглер казва, че истинският политик трябва да бъде вдъхновител за хората. Смятам, че Иван Портних успя да вдъхнови варненци, че заслужават да живеят в морската столица на България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране