09.06.2022 | 11:38
Великобритания е предложила на НАТО да арестуват Лавров в Белград
Западът приложи отдавна изпитан метод – нареди на страните от региона да забранят прелитането на руския държавен самолет

Обявената визита на руския външен министър Сергей Лавров у нас предизвика истинска дипломатическо-разузнавателна война, която сериозно заплаши да тласне цяла Европа в тотален хаос, разкрива сръбската информационна агенция “Информер”.

Както става ясно, от седмици насам, далеч от очите на широката общественост, са се подготвяли много опасни планове и от двете страни, в центъра на които е била Сърбия. Русия се е опитвала да намери начин външният министър да стигне до Белград, а от друга страна западните сили дори обмисляли идеята за „залавянето на Лавров“ у нас!“, твърди “Информер”.

„Това представлява поредният провал на Европейския съюз, който оставя на НАТО да действа от негово име, като по този начин изпраща послание, че не само не поддържат, но и се опитват да предотвратят диалог и разговор“ – коментира информацията проф. Драгана Митрович, преподавател по политология в Белградския университет.

Отлично осведомени дипломатически източници на агенцията съобщават, че по върховете на НАТО, повече от месец, са се провеждали консултации във връзка с посещението на руския външен министър.

– Първата идея на Брюксел и Вашингтон била, чрез изнудване и заплахи, да принудят Сърбия да отмени обявеното посещение на руския министър. Последвал жесток натиск, какъвто не е имало никога досега,но президентът Вучич не се поддал, и затова се наложило да се премине към други планове в НАТО, разказа източникът на агенцията, високопоставен служител на едно от западните посолства в Белград. Според него в един момент, в последните дни на май, британците представили на НАТО повече от шокиращ план: да бъде задържан Лавров и то в Белград!?!

– Лондон  предложил руският държавен самолет да прелети над територията на някоя  от страните-членки на НАТО, била спомената конкретно България, а след това веднага небето около Сърбия да бъде напълно затворено. По този начин щяло да се създаде нова кризисна ситуация, която да принуди Путин да преговаря със Запада, съобщава източникът на медията, който казва, че за щастие тази идея не е намерила подкрепата на никоя друга сериозна страна от НАТО.

Както става ясно още, от другата страна, в Кремъл обмисляли „кризисни планове“, за да може руският външен министър по някакъв начин да се добере до Белград.

„За президента Путин и Русия беше много важно Лавров да се появи в Белград, защото това ще покаже, че има държава в Европа, която не налага санкции на Москва. Пристигането на ръководителя на дипломацията в Белград би било конкретно доказателство за „меката сила“ на руската държава… Ето защо бяха разгледани няколко плана за заобикаляне на забраната за полетите на руски самолети. Руските разузнавателни служби са преценели, че няма шанс Западът да посмее да свали самолета с Лавров, затова някои предложиха той да тръгне без никакви разрешителни. В крайна сметка обаче отхвърлили тази идея, защото рисковете били сериозни.“ – разказва събеседникът на “Информер”.

През изминалия уикенд, съобщава медията, бил обсъждан последният план за полета на министъра. Идеята била държавният самолет да премине през Средиземно море, над международни води, откъдето след това да влезе през Адриатическо море в т.н. „ничие небе“ и след това да се насочи към Сърбия през въздушния коридор над Неум, Босна и Херцеговина. Рискът от реакция от силите на НАТО, разположени в Босна отказали Москва от тези намерения – заключава източникът на медията.

В крайна сметка Западът приложи отдавна изпитан метод – нареди на страните от региона да забранят прелитането на руския държавен самолет. И Черна гора, и Северна Македония, и България послушно се затичаха да изпълнят поръчката на Вашингтон и Брюксел, така че визитата на Лавров трябваше да бъде официално отменена.

„Докато правителството, руското и западните посолства не пожелаха да коментират нашите констатации вчера, експерти и събеседници на медията смятат, че кризата около полета на Сергей Лавров в един момент наистина е заплашвала  да ескалира в открита война.“- коментира още изданието.

Държавният департамент твърди: Черна гора, България и Северна Македония, като суверенни държави, взеха суверенни решения относно въздушното пространство, които отразяват решимостта на Европа да потърси от Русия отговорност за неоправданата инвазия в Украйна, съобщи Държавният департамент. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс добави, че САЩ призовават Сърбия да “хармонизира политиката си с останалата част от Европа”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране