06.08.2016 | 0:26
Вежди Рашидов е дал парите за европредседателството без конкурс
С договори под прага за обществена поръчка са финансирани близки до властта медии

Министерството на културата е възложителят, благодарение на който вестник “Стандарт” и сайтовете “Стандарт нюз”, “Блиц” и “Пик” са получили без конкурс пари за “пилотна разяснителна кампания” на европредседателството. Медиите са получили поръчката от фирма “Сайн Вижън”, която е била избрана без конкурс, става ясно от отговор на Министерството на културата до “Сега”. Използвана е класическа схема – сключване на договор под 20 хил. лв. Над тази сума задължително се обявява обществена поръчка.

Договорът е за 16 666 лв. и е бил подписан от бивш директор на “Правно обслужване и обществени поръчки” в министерството, чието име не се споменава. Отговора опровергава самият министър на културата Вежди Рашидов, който в началото на седмицата заяви, че не знае за такива пари. От министерството обаче посочват в отчета за свършеното с българското председателство към 30 април, че четирите медии е трябвало да публикуват над 40 публикации с таг “председателство”.

Справка в Търговския регистър показа, че “Сайн Вижън” е създадена през август 2014 г. Нейни собственици са Милена Трандева и Димитър Недков. Трандева е в борда на “Пик Броудкастинг”, която управлява сайта “Пик” на Недялко Недялков. Трандева е негова съпруга и съдружник в издателството “Милениум”, посочва “Медиапул”. Недков е автор на масонски книги, които се рекламират в “Стандарт”.

Управители на “Сайн Вижън” са Зорница Гаврилова и Трандева. Гаврилова е представител и на компанията “Мастер Пи Ар”, в чийто съвет на директорите е издателката на “Стандарт” Славка Бозукова. Справка в оpendata.goverment.bg, където има данни за спечелени обществени поръчки в периода 2007-2015 г., показва, че през годините фирмата е спечелила седем поръчки самостоятелно или чрез участие в дружество по ЗЗД . Те са на обща стойност 1 529 375 лв. и са с Министерския съвет, министерствата на земеделието и транспорта, с ДП “Пристанища инфраструктура”, АПИ, Главната инспекция по труда и община Долна Митрополия.

От екипа на вицепремиера Меглена Кунева обясниха, че когато е бил сключен договорът, за това е отговаряло Министерството на културата. Реално обаче е нямало комуникационна стратегия, дори е нямало пари, отпуснати за медии за европредседателството. Парите са били взети от стратегия за популяризиране на българското членство в ЕС, по която всяка година се харчат около 500 хил. лв.

Министерството на културата е сключило още няколко интересни договора. Единият е за “изработване на концепция за работа с медиите и пилотно обучение на журналисти във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС”. И до този момент не е ясно кои точно журналисти и какво са се обучавали. Договорът е сключен с “Бизнес ПР” за същата сума – 16 666 лв., съобщи в. “Капитал”. Фирмата е основана през 2011 г. и е собственост на Румен Дедиков. От Търговския регистър се вижда, че пълномощник на “Бизнес ПР” първо е бил един от адвокатите на “Лукойл” – Юлиан Пекунов, а впоследствие – Виктория Иванова. Адресът и трите имена на Иванова съвпадат с тези на управителя на “Рашидов 2014” ЕООД, собственост на сина на министъра на културата Вадим Рашидов.

Има и друго задание – за “изработване на концепция за тема/визия на българското председателство”, възложено на “ПИ АР КЛУБ” ООД отново за 16 666 лв. Фирмата е създадена в края на 2013 г. от Мирослав Иванов, който беше съветник на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, а сега е ПР на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. През април 2015 г. той прехвърля фирмата на сестра си Гергана Иванова. Пълномощник на дружеството е отново Пекунов.

1 коментар

  1. Тина каза:

    Самодоволен,буренясал играч от прехода.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране