15.03.2024 | 15:25
Висш френски офицер предупреди Макрон: Срещу руснаците сме като армия мажоретки
Като не изключи изпращането на войници в Украйна, френският президент предизвика буря от възмущение в Европа

Като не изключи изпращането на войници в Украйна, Еманюел Макрон предизвика буря от възмущение в Европа, а американците го атакуваха с остри критики. Някои френски военни, интервюирани от Marianne, казват, че са останали „като поразени от гръм“.

„Не трябва да се заблуждаваме: срещу руснаците ние сме като армия от мажоретки“, присмива се един висш офицер, убеден, че изпращането на френски войски на украинския фронт е чисто и просто неразумно решение, цитира думите му „Фокус“.

Позицията в Елисейския дворец е, че „президентът искаше да изпрати силен сигнал“, както отбелязва един съветник, повтаряйки формулата на „внимателно обмислени и претеглени думи“ (препратка към Макрон, който твърди, че е „претеглил и обмислил“ неговото съобщение за изпращане на войски в Украйна).

В Министерството на въоръжените сили, т.е. в кръга на Себастиен Лекорню, се застъпват за речта на държавния глава: „Ситуацията в Украйна е много тревожна. Макрон призовава за действие и казва, че сега има обрат точката дойде“.

Според Marianne до това се е стигнало, след като няколко секретни военни доклада, видяни от редакцията, споменават „критичната ситуация“ на Киев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране