12.10.2023 | 19:26
Вижте МАЛОУМНИТЕ опорки на ППДБ за дебата по вота на недоверие
Фокусът на дебата да е върху взимането на 4,2 млрд. лв., а не върху затварянето на тецовете, съветва изтеклият документ

Списък с “опорни точки” на управляващите за дебатите по вота на недоверие изтекоха в медиите. От “Възраждане” и ИТН се възползваха от случая, за да прочетат списъка от парламентарната трибуна.  Представители на управляващите не потвърдиха, но и не отрекоха автентичността на документа. Направи впечатление, че те говорят с тезите, очертани в документа.

Писането на опорни точки или опорки е обичайна практика за институции и партийни централи, когато трябва да се говори на големи събития, срещи и при кризи. Искра Михайлова от “Възраждане” първа съобщи за изтеклия списък с опорни точки в пленарната зала. След изказване на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков тя коментира, че от вчера знаят какво ще каже и че е объркал кое изречение да каже и погрешка е взел от опорните точки на премиера Николай Денков.

Лидерът на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов заяви, че изтеклият вчера файл е озаглавен:“Разпределение на говоренето на министрите. Вот на недоверие. Опорка” и заяви, че документа пише, че вниманието трябва да се насочи към “голямата картина и колосалния напредък на правителството” откакто управлява кабинетът “Денков”.

Според документа дебатът трябва да се фокусира върху въпроса дали България ще вземе 4,2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, а не дали ще се затворят тецовете.

“Три пъти има “колосален” в тези опорки. Този, който ги е писал, е колосален некадърник. Вие сте тотални шушумиги. Оставям ви го тука, да се ориентирате, докато четете”, каза Тошко Йорданов, след като прочете списъка с опорните точки. Кирил Петков отговори, като заяви, че става дума за бъдещето на България, а той слуша “комедийни изказвания”. Той призова опозицията да не използва страха на хората чрез поискания от тях вот на недоверие.

Според документа енергийният министър Румен Радев е трябвало да очертае “голямата картина в енергетика”, да оборва лъжите и да използва думата “лъжа” свободно. За финансовият министър Асен Василев пише, че трябва да внесе спокойствие за цените на тока, ако може от трибуната, ако не – в кулоарите. В крайна сметка Василев говори в кулоарите с тези, описани в т.нар. опорни точки.

За премиера Денков е заложено, че трябва “визионерски да обобщи” извън предизборните кавги, както и да отбележи “колосалния напредък”, който кабинетът е отключил в за 4 месеца.

Ето какво пише в изтеклия вчера документ относно ролята на министрите по време на дебатите:

Радев (енергийният министър Румен Радев, б.р.):

Започва с очертаване на голямата картна в енергетиката.
Тежкото наследство и изоставане, което кабинетът е преодолял само за 4 месеца.
Визията за развитие на българската енергетика

След първото изказване, което очертава визията:

Оборва всяка ЛЪЖА с конкретика. Използва думата ЛЪЖА свободно.

Василев:

(ако успее от трибуна, ако не – пред медиите, в кулоарите)

Внася спокойствие за цените на тока и бюджета
Колосалният напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца след години изоставяне на цели сектори

Богданов:

Новата визия за по-високо технологична икономика на България (визионерско, над дребните предизборни сплетни)
Лукойл и дерогацията
Паралел с други индустриални сектори, които са изчезнали поради естественото развитие на икономиката (текстилната индустрия след 201о и възхода на заетостта в автомобилостроенето и електрониката)

Гвоздейков:

Пристанище „Лукойл“ (ако има атаки по тази линия)

Шалапатова:

Паралел между природните ресурси и всъщност най-ценния ресурс на региона: човешкия капитал
Визия за заетост от нов тип – Картографиране на уменията
Всички средства, които могат да се вложат в развитие на човешкия капитал в региона.

Цеков:

Инвестиции в енергийна ефективност
Териториалните планове като част от цялата оперативна програма – благодарности към екипа на енергетиката и подкрепата на целия кабинет, че успяхме да наваксаме огромното закъснение

Денков:

Обобщава визионерски отвъд дребните предизборни кавги
Колосалният напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно кратки срокове (само за 4 месеца) гарантира спокойствие и предвидимост.
Всички усилия на министерския екип са насочени към грижа за хората и осигуряване на развитие след години застой в цели сектори
В сложната геополитическа обстановка, енергийната независимост на България е ключова за националната ни сигурност. И сега има едни пари, които ни помагат да осигурим това. Проява на безотговорност би било да се откажем.”

2 коментара

  1. Алекс каза:

    ПП-ДБ са пълна трагедия. Инетесуват се само от пари и ще получат червен картон от избирателите на местните избори.

  2. Васко каза:

    всеки средностатистически човек не би гласувал за ДБ, камо ли да се интересува от тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране