21.05.2022 | 12:34
ВМРО готви блокада на Кресненското дефиле заради Северна Македония
Вицепремиерът Асен Василев отрече да се обмисля промяна в българската позиция

Протест на ВМРО се очаква да блокира Кресненското дефиле в събота, когато много българи са тръгнали с автомобилите си на път за Гърция през почивните дни. По думите на евродепутата Ангел Джамбазки, цитиран от БНР, колоната от автомобили, движещи се с 10 км/ч, щяла да стигне от Перник до Скопие.

Протестът се организира в центъра на Кресна от представители на ВМРО, съобщи националното радио. В 11 ч. участниците в протестната демонстрация под надслов “Не предавайте Македония” започнаха да се събират пред паметника на цар Самуил, който се намира на площада в Кресна.

Очаква се автошествие да потегли към Кресненското дефиле, като намеренията на протестиращите са да блокират движението по главния път.

Протестът е продиктуван от безпрецедентния натиск на Брюксел към България заради наложеното вето по присъединяването на Република Северна Македония към ЕС.

Вицепремиерът Асен Василев от “Продължаваме промяната” обаче отрече подозренията на депутата от ИТН в интервю за Нова телевизия в събота сутринта. Според Василев КСНС е добре да бъде свикан, защото на всеки шест месеца в евроинституциите има гласуване за допускането на Северна Македония до преговорите с ЕС, като скоро предстои ново гласуване.

Вицепремиерът на смята, че лесно ще се стигне до преобръщане на позицията на България. Тя може да се промени само ако “всички партии (включително опозицията в парламента) и президентът преценят, че това е добре за България”, а това трудно може да стане, смята Василев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране