05.01.2016 | 5:01
Володя, Реджеп, Ахмед – Аз най-отпред
Болгар, болгар!

Един от любимите жанрове на ББ е да разказва за отношенията си със световно значими лидери – „аз и Меркел, моят приятел Дейвид“ и т.н. Вчера премиерът беше на дълга любовна среща в сутрешния блок на бТВ. Разговорът беше сърдечен, гост и водещ с мъка се разделиха след почти час общуване, ние отделихме репликите, издържани в упоменатия по-горе жанр.

***

Антон Хекимян, bTV: Ще помоля, като говорим за Русия и за Путин, колегите да покажат една снимка. На календара си за 2016 г. – мисля, че месец ноември, ако не се лъжа – едно куче стои там, кучето, което вие му подарихте. Много умилително изглежда. Какъв знак е това?

Бойко Борисов, България: Че ни обича.

АХ: Когато Путин ни обича – нали се сещате сега колко хора ще кажат, че сме пак проруски настроени, зависими от Русия.

ББ: А когато ни мрази, какво казват? Хайде стига сме гледали какво ще каже някой.

АХ: Горд ли сте с това, че вашето куче е на календара?

ББ: Там не правят нищо случайно. Те разбраха, че България е много по-прогнозируема от всички държави. Ние сме в Европейския съюз и в НАТО и за разлика от други държави в Европейския съюз, стриктно спазваме всички правила и именно затова спряхме „Южен поток“, защото не беше предвиден в него третия енергиен пакет – либерализирането на пазара. Когато всичко се изправи, ние нямаме против да направим добър проект, прозрачен, чист, с фронт отпред на Европейската комисия. И той разбра, че е по-добре, когато има „Не“, да му кажеш „Не“ на един човек, отколкото да му обещаваш нещо и то да не става.

АХ: Това съвпада обаче с изказването на г-н Доган, който каза, че влиянието на Русия ще се засилва. Сега Путин в момента много не обича и Турция. Един друг скандал точно беляза края на 2015 г. Защо беше свален Лютви Местан?

ББ: Това е работа на ДПС, работа на тяхната партия. Аз имам хубавия навик в чужди партии да не се меся. Имам си достатъчно голяма партия, за да внимавам и моята да не се разцепи и моята да си бъде достатъчно монолитна.

АХ: Да, обаче разговорът от вътрешнопартиен премина почти в международен, защото анализаторите отново казаха, че са застрашени българските интереси.

ББ: Първо, това, да считаш, че Ахмед Доган е подвластен на Русия, ми се вижда доста измислено – той точно.

АХ: А Лютви Местан бил ли е подвластен на Турция?

ББ: С г-н Местан работихме доста време и аз нищо лошо не мога да кажа в комуникацията ми с него или да съм усетил подобно нещо. В същото време обаче натискът и желанието на турското ръководство на ниво президент, ниво премиер, да се намеси в този конфликт ме накара да бъда малко мнителен оттук нататък, защото те се намесиха с цялата си сила. Последното обаждане беше в 1.00 часа през нощта, в 22.20 часа предпоследно.

АХ: Кой ви се обади тогава?

ББ: И аз отказах разговора.

АХ: Кой е искал да се чуе с вас?

ББ: И Ердоган, и Давутоглу.

АХ: Кога? Преди Коледа?

ББ: Преди Коледа, да речем там понеделник или вторник – назад във времето не мога точно да кажа кога. Цял ден аз умишлено не им давах разговор, защото те го искаха по начин през външен министър, през посланици, през всички възможни, началник-кабинет. И аз им казах, на другия ден – 23.30 часа вечерта до 1.00 часа звъняха. В 23.30 часа разговарях с Ахмед и му казах каквото мисля по въпроса и мисля, че той ме разбра. Те се бяха нагласили да пратят вицепремиер, външен министър, да дойдат в София, от там да отидат в Кърджали, да направят голям сеир. Казах им: на Коледа първо аз няма да ги приема, никой български министър няма да ги приеме. И в същото време това ще се счете от мен като много лош знак и че не ги съветвам да го правят. За радост, и съм им благодарен за това, те ме разбраха и видяхте, че всичко мина мирно и тихо.

АХ: Искаше ли се от вас да подкрепите Лютви Местан, да застанете зад гърба му?

ББ: Да. И аз казах, че това не е моя работа. Не е моя работа да се меся в друга партия. Дори му казах: „Ахмед, дори начинът, дори това, че ме питаш, само че ме питаш, е неправилно да те слушам“!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране