10.04.2017 | 0:01
“Воля” пренарежда “изкривени” от преференцията листи
9 кандидати за народни представители от партията подадоха заявления в ЦИК за отказ от мандат

Преференциите се оказаха обект на голямо внимание във „Воля“ след приключването на изборите. 9 кандидати за народни представители от партията подадоха заявления в ЦИК за отказ от мандат, като всички те получиха на вота висок брой лични предпочитания (над 7% от гласовете за съответната листа). Благодарение на това бяха в резервния списък за парламента – ако новоизбран депутат заеме някакъв пост или просто се откаже, щяха да влязат те.

В новата ситуация мандатът ще отиде при друг техен колега, преминал прага от 7%, а ако няма такъв, ще важи подреждането на листата в първоначалния й вариант. Оттеглилите се резерви са все от избирателни райони, в които „Воля“ спечели място в парламента, което показва, че отказът им не е случаен. Любопитен случай имаше и преди вота, малко след жребия за номера в бюлетината – шестият в листата на „Воля“ в Добрич се отказа, мястото остана празно и така бе предотвратена грешка тип „15/15“.

Преди няколко дни партийният лидер Веселин Марешки даде своя версия по повод тези процеси. Той каза, че кандидатите му са хора с бизнес и професия, затова не се блазнят много-много от депутатска кариера.

Следизборни трикове с преференцията направиха още БСП и ДПС. При социалистическата партия се отказа една от резервите, а при движението – три.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране