05.08.2015 | 19:34
Всичко това, което имаме като някаква публична конфиденциалност
Мозъчното изтръскване на Цв. Цв.

Радио “Фокус”: Г-н Цветанов, вие бяхте единственият български политик, който беше поканен да участва в Шестата трансатлантическа конференция на „мозъчни тръстове” във Вашингтон…

Цветан Цветанов, България: Това беше изключително сериозен форум, на който имах честта да присъствам. Да си призная честно, досега не съм присъствал на представянето на подобни анализи, които са съотносими с днешните предизвикателства, които има пред света… Много са важни темите, които бяха обсъждани, но ангажимент на всички участници беше и бяхме помолени да не дискутираме всичко това, което чуваме, и това, което, разбира се, трябва да го запазим в някаква конфиденциалност. Не за да не казваме какво сме си приказвали и какво е говорено, а защото това са задълбочени анализи, които очертават политиката, която може би ще се очаква да бъде реализирана в световен мащаб в предстоящите 10-15 години. За мен по-важното е, че аз като участник от България имах възможност действително да вляза в теми, които са изключително важни и за България, и за региона, в който се намираме.

Но на първо място искам да подчертая взаимния интерес между САЩ и Европейския съюз за задълбочаване сътрудничеството, за да можем заедно да отговаряме на всички тези потенциални заплахи. Знаете, че силна и обединена Европа може да бъде още по-силна с едно Трансатлантическо партньорство и всички тези споразумения, които се разглеждат и които се взимат като позиция от Европейския парламент в Брюксел, дават възможност действително Европейската комисия да подписва и съответните споразумения в увеличаване потенциала както в борбата срещу тероризма, срещу новите потенциални заплахи, но и подобряване на икономическите взаимоотношения между САЩ и Европа. (И положението става TTIP-TOP – б.р.) (…)

РФ: Друг аспект от конференцията – ще си позволя да цитирам твърдение, около което сте обединили мнения: „На Европа са нужни млади лидери, възпитани в духа и ценностите на евроатлантическото сътрудничество”. Как Европа възпитава тези млади лидери и в България има ли такива?

ЦЦ: Това беше извън темите и формата на самата Шеста трансатлантическа конференция. Това беше в разговорите, които проведох с нашите партньори от Републиканския институт и също така с Антонио Лопес – генералният секретар на Европейската народна партия, защото ние трябва да залагаме много на младите хора. И мога да кажа, че в това отношение колкото повече се обучават младите както в държави от Европейския съюз или в САЩ, това е една допълнителна гаранция за укрепване на сътрудничеството и, разбира се, просперитетът, който трябва да бъде гарантиран и за поколенията напред. В тази връзка има много програми, които ние реализираме както с политически фондации от Германия – „Конрад Аденауер”, „Хайнс Зайдел”, но така също от „Мартенс център”, който е от Европейската народна партия, и също така от Републиканския институт.

И затова и на държавно ниво също имаме възможност, когато има определени програми, наши млади политици да участват в подобни обучения. Тук мога да дам за пример това, което аз съм имал като възможност – 2008 г. заедно с представители от СДС – аз и Румяна Желева бяхме в програмата, която беше за млади лидери във Вашингтон и Охайо. След това имаше възможност в годините от 2008, влизайки в политиката и създаването на политическия проект ГЕРБ, много наши млади политици в партията да участват в тези обучения – и Александър Ненков, и Христо Гаджев, и Моника Панайотова, която беше и евродепутат преди. Също така Георг Георгиев – най-младият депутат в сегашния парламент, също така Андрей Новаков, който пък е най-младият депутат в Европейския парламент. По същия начин и млади политици, които все пак трябва да трупат опит, трябва да имат възможност да обменят информация с по-опитни политици, да се срещнат с достатъчно добри анализатори. И в тази форма, доколкото знам, сега в момента на подобно обучение е и г-н Радан Кънев, точно по такава програма!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране