25.08.2016 | 20:03
Вземи си генерала, дай ми азбуката
И пак е рано за конкретни имена
Висок и нисък.

В лекомислените бракове има правило – колкото по-рано се разтрогне съюзът, толкова по-малко са пораженията и за двете страни. В този смисъл АБВ и БСП постъпиха разумно и се разведоха малко след като се обединиха около кандидатурата на ген. Радев за президент. От Ритуалния дом – при адвокатите: развод ми дай! Вземи си генерала, дай ми азбуката. Тези смешни движения коментира емблематичният Румен Петков – бивш кмет на Плевен, бивш вътрешен министър, бивш бесепар, текущ абевист.

румен петков

***

Радио “Фокус”: Господин Петков, още едно подозрение на председателя на БСП да изчистим, ако е възможно, с вас. Вярно ли е, че сте преговаряли зад гърба им с ГЕРБ и Реформаторския блок?

Румен Петков, АБВ: Аз не допускам госпожа Нинова да е казала такова нещо.

РФ: Такова нещо каза – че зад гърба им вие сте преговаряли с ГЕРБ и Реформаторския блок.

РП: Е, това е абсурд. Това вече е медицински случай. Това нормален човек не може да го помисли, не да го каже. Ние напуснахме правителството с много тежки, солидни политически аргументи. Ние се изправихме срещу ГЕРБ на изключително важни за обществото теми – енергетиката и нейното състояние, където БСП си мълчи по много причини, състоянието на икономиката, външната ни политика, отбранителната ни политика. И да бъдем обвинявани, че въобще водим разговори с тях на каквато и да е тема, това е несериозно. Аз много се надявам, че вие бъркате, някой ви е подвел.

РФ: Не, не бъркам, има цитати. И вие сам можете да ги намерите.

РП: Това е абсурдно, това е нелепо. Според мен… не ми го побира разсъдъкът това. Аз не знам как да определя едно такова твърдение.

РФ: Оттук нататък как ще продължите, господин Петков. Вие ще имате нови кандидатури, това го огласи вашият председател. Кои ще бъдат те?

РП: И днес водихме много интензивни разговори в ръководството на ПП АБВ с нашите партньори от политическа коалиция АБВ, с други политически партии от центристкото пространство. Така че ще предложим на обществото един разумен, силно мотивиращ за гласуване и за участие в изборите кандидат за президент, много солидна фигура за вицепрезидент. МИСЛЯ, ЧЕ Е РАНО. Не бива, преди да приключим разговорите и с партньорите, и с кандидатите, да бъдат огласявани имена. Не заради друго, а защото не е прилично, не е почтено. А неприличието и непочтеността сме ги оставили изцяло в други ръце. (…)

РФ: Пак вашият председател – президентът Първанов, каза днес, че вашите кандидати, алтернативната двойка, ще бъдат по-популярни от генерал Радев. Нима не знаехте преди, като застанахте зад него, че той не е много известен?

РП: Ние застанахме със съзнанието, че той е силна фигура и с една широка политическа подкрепа от лявото, центристкото, дясноцентристкото пространство, може да бъде не просто фаворитът, а с един силен кандидат, убедителна фигура за вицепрезидент, може да спечели изборите. Очевидно, че БСП не желае да се спечелят изборите от друг, различен от ГЕРБ, политически субект. Очевиден е слугинажът към ГЕРБ, очевиден е тежкият поклон. Каква е цената на този поклон, още веднъж казвам, ние не знаем, аз не желая и да гадая. Някой е мотивиран, явно, от ръководството с постове, с бъдещи участия в едно, в друго. Но това не е наша работа…

РФ: Кога ще обявите вашите кандидати, вашата номинация?

РП: Очевидно е, че няма много време. И е очевидно, че една от целите на Корнелия Нинова е АБВ и нейните партньори да бъдат поставени в много трудно положение. Но трябва да ги поуспокоя така и да им кажа, че на АБВ достатъчно опити са правени в скромния ни политически живот да бъдем сложени в ъгъла, да бъдем поставени на колене. Всички те са били неуспешни. Аз съм поразен и от една друга логика на госпожа Нинова – че имало големи и малки партии. Ами тя тази логика утре може да я доразвие – че има високи и ниски хора, че има богати и бедни хора, че заслужават повече уважение големите държави за сметка на малките държави. Това е един начин на мислене, който 30-те години на миналия век взе връх в Европа и резултатите са известни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране