10.12.2016 | 13:15
Взривът в Хитрино: Най-малко 5 души са загинали, над 26 са ранени (снимки)
.Влаковата композиция се е състояла от общо 26 цистерни, три от които са превозвали пропан-бутан, 20 са били пълни с пропилен, а три са били празни

Товарна влакова композиция на „Булмаркет” дерайлира и цистерни с пропан-бутан се взривиха на гара Хитрино, близо до Шумен. Инцидентът е станал около 5:30 ч. тази сутрин на жп линията Русе-Варна.

Според официалната информация най-малко петима души са загинали, а над 26 са ранени. Според местните хора жертвите са над седем. Има и хора в неизвестност.  От сутринта в МБАЛ-Шумен са приети 26 ранени, шестима от които са откарани във Военномедицинската академия и болница „Св. Анна” във Варна.

Повечето пострадали са със съчетани травми с изгаряния, фрактури на крайниците, рани по лицето и по откритите части на тялото. Някои от пострадалите са силно обгазени. Всички екипи на болниците в Шумен и Варна са мобилизирани. От здравното министерство съобщиха, че е създадена организация от цялата страна за доставяне на кръвни продукти, ако това е необходимо.  Организирано е и транспортиране по въздух на ранените, но засега това не се налага.

Премиерът Бойко Борисов призова всички граждани, които се намират в района на Шумен да дарят кръв за пострадалите.

Премиерът добави, че на място има 110 пожарникари, над 20 пожарни коли. „40 души са настанени при близки. Кметът на Шумен е тук и има готовност да приеме хората, които са без жилища. Като е миналата вълната е поразила парка и три реда сгради, буквално ги е избушила. Ще вземем решение ще помогнем на хората, но умрелите не могат да се върнат. Иначе разрушенията с пари могат да се оправят“, допълни Бойко Борисов.

Какво се е случило?

Влаковата композиция се е състояла от общо 26 цистерни, три от които са превозвали пропан-бутан, 20 са били пълни с пропилен (безцветен горим газ), а три са били празни.  Според наличната информация на влизане в гарата две от цистерните са дерайлирали и това е предизвикало взривовете. Според местни хора влакът е навлязъл с висока скорост в гарата. Частната фирма-превозвач е проверявана от изпълнителната агенция Железопътна инфраструктура преди месец, показва проверка на транспорното министерство разпоредена след трагедията.

Компанията е изрядна и досега не е имала инциденти, съобщиха още от министерството. Русенската фирма „Булмаркет” е четвъртият по-големина частен превозвач у нас и има лиценз от 2005 г., който е подновяван редовно.

Транспортният министър в оставка Ивайло Московски също пътува към Хитрино и е разпоредил е на БДЖ да съдействат с локомотив за изтегляне на вагоните и цистерните извън населеното място.

„Стрелочникът на гарата е забелязал искри от локомотива на влизане в отбивката на гара Хитрино, което може да означава рязка маневра от страна на машиниста и опит за намаляване рязко на скоростта”, заяви транспортният министър в оставка.

По думите му е рано да се говори за конкретни причини за инцидента, тъй като тепърва предстои екипите на транспортното министерство да направят оглед.

Властите се опасяват от нови взривове, защото не е ясно колко цистерни са изгорели до момента.  Пожарите, предизвикани от инцидента са загасени. Материалните щети са значителни. Цялото село е блокирано от властите, като е възможно да се наложи евакуация на населението. На място са изпратени мобилни екипи на РИОСВ, които да направят замерване на въздуха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране