05.10.2023 | 11:45
Юнкер: Украйна не може да стане член на ЕС
Тя е корумпирана на всички нива на обществото,заяви бившият шеф на ЕК

Бившият председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер смята, че Украйна не може да стане член на Европейския съюз (ЕС), защото има нужда от мащабни вътрешни реформи. ЕС трябва да работи за нещо “като частично присъединяване”, каза той в интервю за вестник Augsburger Allgemeine, съобщава ТАСС.

“Не трябва да се дават фалшиви обещания на народа на Украйна, който е до шия в страдание. Много съм ядосан на някои гласове в Европа, които мамят украинците, че могат да станат членове незабавно”, каза Юнкер. Това, каза той, „няма да е добре нито за ЕС, нито за Украйна“. “Всеки, който се е занимавал с Украйна, знае, че това е страна, която е корумпирана на всички нива на обществото. Въпреки всички усилия тя не може да бъде присъединена [към ЕС], има нужда от мащабни вътрешни реформи”, подчерта бившият председател на Европейската комисия.

Юнкер подчерта, че Европейският съюз има лош опит с някои от т. нар. нови членове, например по отношение на върховенството на закона. „Това не трябва да се случва отново“, каза Юнкер. В същото време той отбеляза, че европейската перспектива за Молдова и Украйна трябва да се запази, но не трябва да се свързва с надеждата, че това ще стане за една нощ. “Ако се постигне напредък в тези страни, независимо дали в Украйна или Западните Балкани, те трябва да имат възможност да участват в някои части на европейската интеграция. Трябва да работим, за да направим възможно нещо като частично присъединяване, разумна форма на бързо разширяване“, заключи Юнкер.

На 28 февруари 2022 г. украинският президент Владимир Зеленски подписа заявление за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Държавните и правителствените ръководители на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 23 юни същата година одобриха предоставянето на статут на кандидат на Украйна и Молдова за членство в общността. За да стартира съответния преговорен процес, страните трябва да изпълнят редица условия, включително реформи.

На 22 юни беше представен предварителен доклад на Европейската комисия за готовността на Украйна за преговори за присъединяване към ЕС, според който Киев е изпълнил напълно само две от седемте условия за започване на процеса – приел е законодателство за съдебната реформа, както и за свободата на медиите. Напредъкът в реформата на Конституционния съд на Украйна беше оценен с четири по петобалната система. По отношение на приемането на законодателство за борба с корупцията, прането на пари, олигархизацията и статута на малцинствата Киев получи тройка, посочва ТАСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране