22.11.2016 | 12:37
За 8 години Лукойл е отчел 55 милиарда приходи и 0 лева печалба
Един монополист-производител държи 80% от данъчните складове за горива, а други 15% са при силно зависима от него фирма

За последните 8 години рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в Бургас е отчела общо 55 милиарда лева приходи. А не е декларирана дори една стотинка печалба. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ има 16 млрд. лв. приходи за последните 4 години и отново нито една отчетена стотинка печалба.

Шокиращите данни изнесоха  експерти от гражданско сдружение „Справедливи цени на горивата“. Справка  в търговския регистър показа, че от началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. Тоест, цитираните 55 млрд. лв. постъпления ще бъдат за 8,5-9 години. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., като приходите й оттогава са 16,4 млрд. лв.

„Сравнихме цените на горивата в Европа и в България. В определени моменти превишението на цената на бензина у нас достига 30%, а при дизела – 50%“. Цената на петрола пада, а цените по бензиностанциите не се променят. И тази ситуация се повтаряше неколкократно“, обяви юристът Георги Георгиев.

По думите му положението в България е следното – един монополист-производител държи 80% от данъчните складове за горива, а други 15% са при силно зависима от него фирма. Ако някой се опита да внесе по-евтино гориво, той е принуден да ползва складовете и да плати такса.

Държавата години наред създава умишлено високи прагове за лицензиране на нови данъчни складове, така че в момента няма как да се внесе по-евтино гориво и да се предложи на нормална за българите цена, поясни юристът. „Изчислихме, че годишно между 750 млн. и 1 милиард лева губи българският потребител, хазната, само от тази свръхнадценка, която е организирана от монополиста и се обслужва от картела. Поредно правителство умишлено обслужва тези схеми за източване на България, на бюджета, на гражданите от руския енергиен империализъм“, допълни Георгиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране