29.12.2015 | 0:01
За ДПС трус няма и не предстои
Местан направи три тежки грешки преди отстраняването си от председателския пост, казва зам.-шефът на АБВ

Румен Петков, зам.-председател на АБВ пред Btv.

Водещ: В студиото вече е заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Добре дошли.
Румен Петков: Честито Рождество на вас и на вашите зрители.
Водещ: Благодаря. Започваме с горещата тема – трусът в ДПС. Вие очаквахте ли, че това ще се случи? Изненадващо взеха главата на Местан. Внушението, че той е национален предател, че е опитал да даде ДПС на концесия на Турция, обикаля страната с турския посланик. Какво се случва от ваша гледна точка?
Румен Петков: Първо, аз не считам че за ДПС ще последва трус.
Водещ: Да обезглавиш председателя не е трус?
Румен Петков: Слава Богу, жив и здрав.
Водещ: Имам предвид партийно.
Румен Петков: Политически, да. Аз бих казал и политически, не само партийно. Така че моето мнение – за ДПС трус няма и не предстои, защото в общи линии те са показали през годините, че могат да се разделят с формални и неформални лидери в своите среди, без това да повлияе като цяло върху политическата им цялост и политическата им тежест. Второ, обаче, по-нататъшните тълкувания за поведението на господин Местан през последните седмици, аз мисля че има няколко факта, казвам го като човек, който работи отблизо с господин Местан, ние сме имали много добри, в т.ч. човешки взаимоотношения.
Водещ: Разбира се, и Тройната коалиция помним. Казаха, че вие познавате добре колеги от ДПС много.
Румен Петков: Аз да кажа помня и преди Тройната коалиция, но не това е най-важното в случая. Аз мисля, че той направи няколко много груби грешки. Ще започна от тази декларация. Не е редно някак си на фона на заявлението на НАТО, че трябва да се изчака пълната експертиза. На фона на изявлението на държавния секретар Кери, че трябва да се изчака окончателната експертиза. На фона на твърденията на маса експерти, че руският самолет е пресякъл буквално за секунди турската територия и ти да излезеш с една такава, от нищо непродиктувана декларация, не е прилично. Политически не е издържано. Второ, да отидеш в турското или което и да е посолство, по повод на собствената си политическа съдба, това е не просто неприлично. И трето, да направиш такъв тур с посланик на чужда държава по повод на вътрешно, грозно събитие, каквото е Възродителният процес, но да направиш един такъв тур с чужд посланик в очакване и приветствие на чужд министър, да е ясно, че има обаждане и застъпване на чужд министър-председател – това вече не е просто неприлично, това минава една мяра. И аз трябва да кажа, че мое лично мнение е, много съм далеч от дипломацията, е че външният ни министър трябваше да извика турския посланик и да му обясни, че така не може. Иначе влизаме в една спирала, от която няма излизане. Друг е въпросът, че имаше някои коментари и твърдения, че видите ли в ДПС се развиват едни процеси, които са резултат от взаимоотношенията между Русия и Турция, което е и жалко, и смешно.
Водещ: Не знам, вие ще трябва да кажете, но някои призовават, че трябва да бъде разследван Местан за измяна, за продаване на политическа формация на друга държава. Бил сте и външен министър, припомням го на зрителите, не че са забравили, но смятате ли че някой трябва да се занимава с разследване на дейността на Местан? И на взаимоотношенията му с Турция, с турското посолство?
Румен Петков: Това е въпрос на налична или неналична предварителна информация в компетентните органи, каквито са контраразузнавателните служби в Агенцията за национална сигурност и Министерство на вътрешните работи. Така че това е въпрос на тяхна преценка. Мисля че поведението, контактите, формални, регламентирани и нерегламентирани на господин Местан много лесно могат да бъдат изяснени и това не би следвало да представлява голяма трудност. Но фактът, че образът на Движението в годините, както беше развивано и утвърждавано от господин Доган, една партия, която има много ясно изразена българска позиция, която изхожда от редица събития в българската история, в столетията назад, не от Възродителния процес насам, претърпя много сериозна промяна през последните две години, трудно може да се оспори.
Водещ: Вие някога имали ли сте съмнения в дейността на Местан, като сте наблюдавали? Някой казвал ли ви е, нещо осъзнавали ли сте, че нещо не е наред?
Румен Петков: Не. Пак казвам – до декларацията за самолета, аз поне не съм имал никакво съмнение, защото той в публичното си поведение, в публичната си артикулация не е допускал подобни забежки. Но тази декларация, вероятно тя е в еманация на едно поведение, което не е известно на хора като мен, които нямат достъп до по-специфична информация, не може да не смущава.
Водещ: Добре, вие имате право на една реплика, между другото, но преди малко казахте във връзка с едно изказване на Радан Кънев, мисля че беше в четвъртък, даже ще пуснем съвсем малка част, но преди това искам да ви попитам – наистина ли смятате, че не става дума за битка на русофилско и туркофилско лоби в ДПС? Наистина ли не смятате, че става дума за хора, които смятат в ДПС, че ние трябва все пак да сме по-близки до Русия, отколкото до Турция?
Румен Петков: Пак казвам – аз мисля, че това не са сериозни коментари и употребявам, така меко като квалификация. За мен е много важно търпеливо да изчакаме средата на януари, да видим какви действия ще предприеме ръководството на ДПС, какъв ще бъде последващият развой на събитията в старта на политическия сезон от 13 януари, когато ще стартира новата парламентарна сесия и тогава да градим по-сериозни изводи. Защото, ако тези събития се бяха случили примерно преди гласуването на бюджета, днес вероятно щяхме да бъдем в предизборна ситуация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране