12.12.2018 | 19:11
За два часа кабинетът раздаде 1,7 млрд. лева от излишъка
Над 1,3 млрд. лева отиват към регионалното министерство за изграждането на общо 134 км от АМ "Хемус"

Близо 1,7 млрд. лева раздаде кабинетът на днешното си заседание. Допълнителните средства от бюджета бяха преразпределени за по-малко от два часа. За трета поредна година управляващите преразпределят средствата от бюджетния излишък без предварително съгласуване с парламента.

Над 1,3 млрд. лева отиват към регионалното министерство за изграждането на общо 134 км от АМ “Хемус”. По прости сметки това означава, че всеки километър от трасето между Боаза и път I-5 Русе-Велико Търново ще струва по 1 млн. лева.

Други 158 млн. лева също се разпределят към МРРБ за разплащане по проекти, свързани с агенция “Пътна инфрасктруктура”, изпълнени през 2018 година.

Военното министерство получава 113 млн. лева за ремонт на хеликоптери и самолети. Още 33 млн. се заделят за строително-ремонтни дейности и доставка на медицинска апаратура. Над 5,6 млн. лева са разписани като допълнителни разходи за дължими плащания на различни министерства.

30 000 000 са прехвърлени към МВР за дейности, свързани с издаването на български документи за самоличност и неотложни разходи по текущата издръжка на министерството. МВнР получава допълнителни 1,9 млн. лева за дългосрочни командировки на служителите в задграничните ни представителства. За културното министерство бяха заделени 7 млн. лева, едва 70 000 лева отиват за образователното ведомство по различни програми и проекти.

Извънредни средства получават също НСО, няколко общини, спортното и финансовото ведомства, министерството на земеделието и храните. Припомняме, че преди седмица правителството се похвали, че очаква бюджетен излишък от 2,8 млрд. лева. Стана ясно обаче, че голяма част от него се дължи на забавени и неизпълнени проекти, а не на събираемост на приходите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране