04.02.2016 | 0:01
За каквото и да клатят лодката, става дума за пари
Излишно революционизиране

Радио “Фокус”: …Ще отговори ли Меглена Кунева на общественото очакване, свързанo с тези промени в учебното съдържание и учебните програми, които предизвикаха протести и остра реакция?

Проф. Михаил Константинов, математик: В случая г-жа Кунева нищо не трябва да прави основно и не трябва да допуска дивотиите, които непрекъснато средният ешелон в Министерство на образованието бълва. Там има някакви доста хиперактивни личности, които освен да произвеждат безмислени скандали, не виждам нещо друго полезно да са свършили. Разбира се, както отбеляза и проф. Танев, има и корпоративни интереси, тъй като все пак това е голям бизнес с тези учебници. Много хора, за да продадат точно своя учебник, започват да клатят учебните програми… Стига сме дразнили хората! Тази история с „робството” беше толкова изсмукана от пръстите. И без това не е много стабилна лодката, на която се движим. Такова едно клатене е просто една диващина. И правилно хората скочиха и казаха: “Така повече не може”. За първи път виждам спонтанно българите и в по-големи, и в по-малки селища така да реагират. Просто те не искат да продължава този експеримент и не става въпрос за самата дума „робство” или „съжителство”. Хората се възмущават, че ние всъщност се подиграваме с образованието. Така не може!

РФ: Проф. Константинов, за какво е тази битка в образованието и има ли връзка с това, че за първи път образователното министерство ще управлява едни много сериозни европейски средства от над милиард и 300 милиона?

МК: Аз ще припомня една любима мисъл на Милтън Фридман, Нобелов лауреат по литература (по икономика, не знаем чия е грешката – на професора или на “Фокус”, б.р.), който казва така: “Не се заблуждавайте, за каквото и да ви говорят, става въпрос за пари”. Сега разбирате ли? Мисля, че става въпрос само и единствено за пари, но както вие правилно отбелязахте, тази огромна сума, която предстои да се излее в системата на образованието, безспорно е поблазнила много хора и затова започнаха тези най-малкото да ги нарека неразумни експерименти. Така че задача на новото ръководство на Министерството е да озапти тези мераци и пак повтарям, крайно време е да се стабилизира българското образование, да се знае в близките поне 5 години какво ще учат децата, как ще го учат. Повтарям, махнете 12 клас, 12 клас е дивотия. Това е абсолютно излишно и вредно нещо. Аз даже мисля, че в момента образованието може да се свие до 10 клас, след което който иска да ходи да работи, който иска да следва. Ние ги държим до 19 години децата в училище, когато те се чудят какво да правят. Там момичетата забременяват, всички започват да се друсат и т.н. По-добре да бачкат нещо или да отидат да следват и без това в българските университети има сериозен недостиг на студенти. Ние ги държим 19-годишни вече мъже и жени, които могат да имат семейства, ние ги държим в училище. То е смешна тази история.

…Всеки иска да изтъргува по-високо подкрепата си (за Кунева) и това е естествено. Но нека да напомня на малките политически субекти, че ако продължават така да ядосват голямото куче, да не го казвам кой е той, той накрая ще отиде на избори и тези малките ще отпаднат от парламента. Това трябва да им е ясно. Така че да си налягат парцалите, както се казва, да се стабилизират. Избори ще има тази година и те ще бъдат президентски. Други в момента не ни трябват, но ако се наложи да правят и други, няма страшно, демокрацията е това. Въпреки това, мисля, че е напълно излишно. Всеки да си работи в ресора, да чуят какво казват хората, защото аз имам чувството, че българските политици живеят в една стъклена кула и изобщо не вижат какво става под тях. Подобно късогледство на политическата класа е довело до Френската революция на времето, когато френският народ е живял доста прилично в сравнение с преди това, но въпреки това имало дефицит на справедливост, имало надменност на политическата класа, и не мога да ви опиша какво количество глави са паднали след това. Така че нека да не създаваме излишно революционна обстановка, защото, както я създаваме, така може да се случи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране