17.03.2016 | 20:49
Забавна математика за репортери, комисари и бежанци
А колко пари потрошихме за разходки по света?

Репортер, НТВ: Вие как виждате изобщо ситуацията с политиката на Европа към миграцията, трябва и да сме хуманитарни, както казаха някои, но трябва и Европа някак си да си опази границата в дългосрочен план, след 5 години примерно?

Кристалина Георгиева, ЕК: Ако ние погледнем на факторите, които увеличават числото на бездомните, изгонени от домовете си хора – климатични изменения и екстремизъм, нито един от тези два фактора не показва никаква тенденция да намали влиянието си. Следователно светът трябва да се подготви за проблем, който най-силно се чувства в бедните страни, но разбира се, има последици и за нас. Какво значи това? Преди всичко да сме по-щедри за хората там, където те са. В случая със Сирия това са Ливан, Йордания, Турция. Да им помагаме там, където са.

Р: Преди половин година вие казвахте, че е по-евтино за Европа да даде пари и тогава звучеше малко странно, казвахме: как ще дава пари, но вие казвахте: в пъти ще е по-евтино Европа да даде пари на място.

КГ: В пъти. В Австрия, говори се с австрийския министър на финансите, 11 хиляди евро, в Ливан – 1000-1100. Десет пъти по-малко.

Репортер : За човек, за бежанец.

КГ: За семейство. Бежанско семейство, което се регистрира в Австрия, той казва, че струва средно 11 хиляди. Може да е повече, може да е по-малко, но около толкова. Същото това семейство, това, което ние предоставяме като помощи, е в порядъка на около 100 долара на месец, това семейство, на него ще му помагаме с десет пъти по-малко, ако се намира в Ливан. За Турция сега предоставяме за 110 хиляди сирийчета да ходят на училище. Това е допълнение към 200 хиляди сирийчета, които осигурихме досега там. Най-силната котва за едно семейство да не тръгне към Европа е тази, ако децата имат бъдеще. Ако те са в среда, която е като за тях. И разбира се, ако има някаква работа за възрастните. Много дълго време този въпрос се игнорираше.

Р: Турция удвои исканията си, но пък обеща за сметка на това да репатрира към съответните държави тези, които нямат нужда от протекция. Възможна ли е тази сделка и откъде Европа ще намери средства, за да даде тези пари на Турция, ако това стане?

КГ: Това е въпрос на политически дебат, който ще се случва именно днес в съвета.

Р: Някои държави, още преди да дойдат днес в Брюксел, имаха доста резерви, как ще ги убеждаваме, че те трябва да дадат средства, европейските държави трябва да участват, за да се подели тази тежест от 6 млрд., нали така, това е вече вашата част и вие ще имате тая нелека задача, предполагам.

КГ: Да си извадят тефтерчетата и да си направят сметката. Кое е по-евтино, да помогнем там…

Р: 11 хиляди…

КГ: 11 хиляди или да помогнем тук.

Р: Световни медии нареждат вашето име сред евентуалните кандидати като подходящ човек за генерал секретар на ООН, това е престижно, разбира се, за вас, за България също.

КГ: Много сме рано в процеса, много имена се споменават и още много, които засега не сме ги чували, ще се появят. Има официални номинации, има и такива, за които се правят спекулации по медиите. Аз си имам работа и си я гледам.

Водещ от студиото: Кристалина Георгиева е отказала да коментира вътрешнополитически теми, включително и опита на България за борба с корупцията, кандидатурата на България за шеф на ООН на Ирина Бокова, както и за това би ли се кандидатирала за предстоящите президентски избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране