04.06.2015 | 11:35
Заграбването на Пирин от „Юлен“ продължава с помощта на държавата
Искат прокуратурата да разследва "подаръка" направен от бившия екоминистър и настоящ депутат от ДПС Станислав Анастасов
Станислав Анастасов

Заграбването на територии от Национален парк „Пирин“, които са извън концесионния договор на „Юлен“, продължава с помощта на държавата. Това предупреждават от инициативата „Зелени закони“ и коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

Става въпрос за издадено от бившия екоминистър и настоящ депутат от ДПС Станислав Анастасов разрешение, с което се позволява на офщорната фирма „Маренго Трейдинг“ да подмени триседалковия лифт „Шилигарника – Тодорка“ с нов шестседалков в нарушение на концесионния договор с „Юлен“. Тази заповед, издадена в последните дни на кабинета на Пламен Орешарски, става ясна едва днес.

Правителството на четворната коалиция начело с ГЕРБ отмени решението на кабинета „Орешарски“, взето в 12 без 5, и създаде специална работна група за концесията на „Юлен“, но и до ден днешен няма яснота каква работа свърши и дали изобщо нещо се прави.

За това зелените настояват Министерският съвет да обяви за нищожен „подаръка“ на екоминистър Анастасов на офшорната компания, а прокуратурата да разследва действията на министъра за безстопанственост.

Сделката

 Всеки момент в Национален парк „Пирин“ започват сечите за разширяване на просеката на лифта „Тодорка“ в ски зона Банско и подмяната му с по-голям в нарушение на законите, предупреждават „Зелени закони“ и „За да остане природа в България“.

В случая не става дума за втора кабинкова линия, а за първия триседалков лифт „Тодорка“ в ски зоната на Банско, който е построен още през 80-те години и е извън концесионния договор.

Схемата според зелените е следната – офшорната фирма „Маренго трейдинг“ ще изгради на негово място нов лифт, без концесия и така на практика той ще стане нейна собственост с мълчаливото съгласие на държавата, става ясно от съобщението.

Одит на Сметната палата през 2013 г. установи, че в нарушение на концесионния договор за ски зона Банско с „Юлен“ един лифт, един влек и 13 технически съоръжения се водят собственост на трети лица, вместо собственост на държавата. Нещо повече, от решението на кабинета „Орешарски“ една година по-късно става ясно, че в края на 2014 г. собственост на трети лица са станали още два лифта и един влек.

През 2014 г. силна подкрепа за скритата приватизация на съоръженията в концесията от офшорката „Маренго Трейдинг“ дава и министърът на екологията от ДПС Станислав Анастасов. Той позволява на „Маренго Трейдинг“ да подмени триседалковия лифт „Шилигарника – Тодорка“ с нов шестседалков лифт в нарушение на концесионния договор с „Юлен“, посочват зелените организации.

Същото това намерение е отказано на концесионера „Юлен“ през 2011 г. от министъра на околната среда Нона Караджова като противоречащо на плана за управление на националния парк и концесионния договор. С това решение екоминистърът от ДПС всъщност предоставя безсрочно право на строеж на офшорната фирма „Маренго Трейдинг“ в рамките на концесията на „Юлен“ и на територия изключителна държавна собственост, посочват зелените.

Триседалковият лифт е закупен през 2002 г. от „Юлен“ без конкурс от държавната фирма „Академика“ към Министерството на образованието с цел изпълнение на концесионните задължения, но още същата година е препродаден на „Маренго трейдинг“.

Бездействието на държавните органи

Основната причина за незаконното присвояване на ски съоръженията от концесията за Банско е фактът, че държавата все още не е издала нито един акт за държавна собственост на изградените сгради, съоръжения и техника в ски зоната, смятат „Зелени закони“ и „За да остане природа в България“.

Вече две години не се изпълнява  разпореждането на Сметната палата за уреждане на държавната собственост върху съоръженията по концесията, поради което същите се водят в дълготрайните материални активи на фирмата „Юлен“ АД, участват в нейния капитал, и като такива могат да са част от различни разпоредителни сделки.

На практика, това, което се случва с концесията за ски зона Банско, е все едно да сме отдали под наем къщата си на „Юлен““, фирмата да построи предверие, което да се заведе собственост на наемателя и след приключване на договора за наем, ние да не можем повече никога да влезем в къщата си без съгласието на бившия наемател, описват образно ситуацията от инициатива „Зелени закони“ и коалицията „За да остане природа в България“.

Чрез тези неправомерни продажби и допуснати строежи през годините служителите на Министерството на околната среда и водите, Дирекцията за национален строителен контрол и община Банско са позволили държавата да бъде ощетена, а концесионният договор да бъде многократно нарушен от концесионера „Юлен“, смятат неправителствените организации.

Те настояват Министерският съвет да обяви за нищожно разрешението на министър Анастасов, който в момента е депутат от ДПС, а прокуратурата да разследва действията на министъра за безстопанственост.

Така основните съоръжения в ски зона Банско и в Националния парк „Пирин“ могат да останат завинаги собственост на частни фирми, вместо собственост на държавата, както повелява Законът за концесиите. По този начин е извършено скрито „източване“ от страна на „Юлен“ и де факто незаконно разграбване на територии от Национален парк „Пирин“, смятат от „Зелени закони“ и коалицията „За да остане природа в България“.

3 коментара

  1. Вива каза:

    Да бе да. Тези престъпници от зелените рекетьори отново нагло лъжат и спекулират. Кристина много правилно и точно го казва – земята е публичка държавана собственост. Няма как нито да се подарява, дарява или заграбва. Да не говорим и че като гледам подписа на Тома Белев под тези простотии единствено си мисля, че това е поредния опит на брадатия козел да отклони вниманието ни от скандала около него и неправомерното му избиране за член на ВЕЕС, което МОСВ отрече, обаче той продължава да си настоява на същото във фейсбука си https://www.facebook.com/toma.belev/posts/10206177356765783

  2. Кристина каза:

    Земята в НП Пирин е публична държавна собственост, каквато е и тази в НП Рила и Централен Балкан и никой не я давал и подарявал.

  3. Станислав каза:

    Какво лошо има старото да се подмени с ново? Аман от хейтъри вече

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране