09.02.2017 | 19:55
Заклети врагове и вечни кандидати се съюзиха за изборите
ЦИК отказа регистрация на четири партии, сред които и формацията на Николай Бареков

Стари познайници в политиката, вечни кандидати за властта и доскорошни заклети врагове прозират зад част от новите формации, регистрирали се в ЦИК за участие в предсрочния парламентарен вот на 26 март. Безспорен фаворит в списъка е бившият вицепремиер и шеф на футболен клуб ЦСКА Александър Томов. Името му може да се открие в новорегистрираната „Коалиция на недоволните“. Томов участва с партията си „Българска социалдемокрация – Евролевица“ и е в съюз с „Християн-социален съюз“. На президентския вот м.г. името на ХСС попадна сред формациите, за които Комисията за защита на личните данни оповести, че са използвали ЕГН-та без разрешението на собствениците им. Томов участва и получи 9513 бюлетина, или 0.25%. Горе-долу сходен резултат той получи и на парламентарните избори през 2014 г. – 9431 гласа. В дългата си кариера на политик Томов бе вицепремиер в правителството на Александър Попов и депутат в 7-ото ВНС, 36-ото и 38-ото ОНС. Мигрирал е в няколко партии – ГОР, ДАР и т.н.

Самостоятелно във вота този път ще участва бившият депутат от ДПС и общински съветник от ГЕРБ Илия Илиев. На 26 март той ще се яви като лидер на партия ДРОМ. През 2016 г. Илиев два пъти даде депутатския си имунитет по искане прокуратурата. Първият път бе по обвинение за длъжностно присвояване в периода 2007-2009 г., в който Илиев бе общинар. Вторият път бе в края на м.г., когато прокуратурата го обвини за купуване на гласове на изборите през 2014 г.

За предсрочния вот се регистрира и партия „Български съюз за директна демокрация“ с председател Георги Неделчев. На президентските избори м.г. Неделчев бе кандидат за вице заедно с бизнесмена Камен Попов, известен като човека, ударил Волен Сидеров. На този вот Попов пък вече е част от партията на бизнесмена Веселин Марешки „Воля“. И Попов, и Неделчев водят предавания по телевизия „Евроком“.

ЦИК допусна до изборите и „Българско национално обединение“ с председател Георги Георгиев. Това е същата партия, която през есента на 2016 г. номинира за президент и вицепрезидент Митьо Пищова и Радо Шишарката. При внасянето на документите сега Георгиев допусна възможността двамата отново да бъдат поканени в листите.

Една от най-странните комбинации на тези избори е между АБВ и „Движение 21“. Така на лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева ще се наложи да работи с едно от знаковите лица на АБВ Румен Петков. През годините Дончева и Петков си размениха множество обиди, въпреки че и двамата бяха членове на БСП. В мандата на тройната коалиция Дончева бе зам.-шеф на вътрешната комисия, а Петков бе начело на МВР. Споровете между тях прераснаха в яростни личностни нападки, които и до днес се помнят като един от най-грозните в българската политика. Преди дни обаче и двамата заявиха, че вече не таят лоши чувства. Петков каза, че коалицията между АБВ и „Движение 21“ била „осъзната необходимост“, а Дончева допълни, че „политиците нямат право да се вглеждат във всички детайли и отношения“.

Интересен сблъсък се очертава и във Варна, където живеят председателите на две от партиите, регистрирали се за вота. През 2014 г. шефът на „Възраждане“ и общински съветник Костадин Костадинов и вече споменатия лидер на „Воля“ Веселин Марешки се сбиха пред заведение при спор за пари от наем. В резултат Марешки бе арестуван, а Костадинов си извади медицинско и заведе дело за телесна повреда. През 2015 г. Костадинов бе кандидатът за кмет на „Атака“ на местните избори в морската столица.

ЦИК регистрира и Националната републиканска партия с председател Младен Младенов. Според оскъдния й сайт партията е основана от българо-американци, живеещи в страната. През 2015 г. НРП издигна за кмет на София бившия депутат от СДС и общински съветник Николай Гацев. Дни преди номинацията си Гацев се появи с индиански пера върху главата на празника на София. Той обясни, че така протестира срещу статуквото.

В 17 ч. на 21 февруари изтича срокът, в който партиите, коалициите и инициативните комитети имат право да правят предложения до районните избирателни комисия за регистрацията на кандидатските си листи. В това време може да има изненади. Преди дни излезе информация, че Светльо Витков от „Глас народен“ ще оглави листа на РБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране