16.02.2016 | 20:34
Законосъобразност витае отвсякъде: аргументът не е аргумент, но се има предвид
Задкулисни светлосенки

Бойко Борисов прекрати процедурата за избор на изпълнител за много голяма обществена поръчка, защото около нея витаят две красиви имена – Валентин Златев и Делян Пеевски; защото ББ иска да гледа гордо огледалото; защото Валентин Златев лъже на карти – като има три карти от една боя, обявява терца. Златев и Пеевски не са близки на ББ, не са престъпници, освен това имената им не фигурират в нито една фирма от 11-е консорциума, които кандидатстват за поръчката. Но витаят. Заради витанието ББ спира процедурата с мотив – “днес няма пари, но утре ще има”. Кой ще спечели утре поръчката, не е удобно да питаме. Хората, които се съмняват в чистотата на всички тия смешни движения са “гадове, лъжци, негодници”, каза ББ. Кои са тези хора? “И едните, и другите!”, отговори Премиерът. Край на предисторията, следва разговор с ресорния министър по НТВ.

***

Водещ, НТВ: (Бойко Борисов) спира процедурата (за “Хемус”), защото витае, че тези две имена стоят там. Ако стоят там действително, какъв би бил проблемът?

Лиляна Павлова, МРРБ: …Това, което се опитвам още веднъж да започна и да говоря – процедурата е законосъобразна, но след като говорейки за един ресурс от 800 милиона лева и то, които трябва да дойдат от държавния бюджет, ние не искаме да остане сянката на съмнение, че има нещо скрито, че нещо едва ли не задкулисно, което да се е случило, така че тези компании, зависимости в каквито те са обвинени, те да са изпълнителите, които получават най-големите обеми строителство в този сектор. Това беше причината вчера. От гледна точка на финансиране – много е важно да кажем, защото едва ли не се опитаха да кажат, че имаме противоречие между това, което е казал премиерът, и това, което министерството направи. Напротив – ние се допълваме като позиции. Едната е формалната част на въпроса. Формалната, законовата част на въпроса е, че тази обществена поръчка е обявена, много ясно изписана, че тя ще се финансира по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020-та, което за съжаление към днешна дата не може да е факт, защото тя първо беше извадена от предишното правителство и единственото, което успяхме е да я върнем обратно, поне като резервен проект. За съжаление намалени са средствата, които България получава за пътища. В предишния програмен период ние имахме два милиарда за пътища, сега имаме 1 милиард и 200 милиона, драстично намаление в сумата. Тази сума, с която разполагаме, ще ни стигне да направим трите участъка на АМ “Струма”, които ни остават, както и довършването на Западната дъга и връзката с тангентата. И за съжаление, както е видно и вчера се потвърди официално, няма да ни стигне да включим магистрала “Хемус” европейско финансиране. Така че това едната страна на нещата. Това ни дава възможност да прекратим търга, да изчистим съмнения от него, да обявим процедурата наново. Тя вече ще е обявена като процедура, която изцяло ще се финансира със средства от държавния бюджет и по този начин да изберем изпълнители наново в следващите месеци.

В-щ: Въпрос – проблем ли би било, ако тези две имена, споменати от премиера, са участници и ако да – защо?

ЛП: От законова гледна точка няма никакъв проблем и тези имена, и всяко едно име на компания, която не е в сивия сектор. Една компания, която отговаря, много е важно на техническите изисквания като референции, като компания, която има опит в строителството, капацитет и така нататък и съответно спазва българските закони, да участва и да получи

В-щ: Тогава защо това е аргумент?

ЛП: Това не е аргумент. Аргумент е липсата на финансиране и аргумент е, че ако имаме все пак някаква сянка на съмнение и опити да бъдем пришити към определени кръгове или лица, това е нашата, бих казала, воля да се разграничим и да кажем: Ние нямаме зависимост, нямаме ангажименти!

(…) Вижте, аз го казах много ясно – стоп! Стига на опитите да ни пришиват към този, към онзи, към зависимости, към кръгове, квадрати и така нататък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране