17.09.2015 | 22:50
Закриват Земеделския институт в Стара Загора
Служители изпратиха писмо до премиера, парламента и омбудсмана

В отворено писмо до парламента, премиера и омбудсмана учените от Земеделския институт в Стара Загора изразиха нескритото си възмущение от подготвяното тихомълком негово закриване чрез прехвърляне към Тракийския университет.

До ден днешен всички опити да се интегрира Земеделският институт в Тракийския университет са неуспешни поради икономическото и идейно безсмислие на подобен проект, се казва в текста, приет от всички 27 членове на научния съвет, заяви председателят му проф. Живко Кръстанов.
Отговорни лица подготвят задкулисно действия, които да доведат до ликвидацията на водещия животновъден институт в страната, настоя ученият и напомни, че това е единственият институт в системата, привлякъл средства от специализирани фондове над 1 800 000 лв. в последните 4 години.

„В своята почти 120-годишна история институтът е оставил значима следа върху развитието на българското животновъдство. Точно тук са създадени основните породи български говеда, овце, кокошки и пуйки. Тук се съхранява генофондът, гарантиращ оцеляването на животновъдството ни“, обясни и директорът доц. Стайка Лалева.

Учените настояват да бъдат прекратени неадекватните действия, които водят до ликвидация на приложната животновъдна наука в България. Според запознати със ситуацията на 25 септември работна група към МЗХ ще трябва да представи проект за закон, който ще позволи драстични промени в Селскостопанската академия. Те ще засегнат всички 25 научни института там, сред най-потърпевшите ще бъдат 6, които ще спрат да съществуват. Водещи при подготовката на законопроекта са чисто користни подбуди и зле прикрити мераци за материалната база, коментираха учени.

1 коментар

  1. нека съхраним, а не да унищожим каза:

    Темата „Закриване=ликвидация“ чрез „прехвърляне“ на Земеделския институт съм ТУ не е нова. Да унищожиш една работеща, самоиздържаща се структура, даваща конкретени, приложими в практиката научни продукти е меко казано безотговорно.
    Ако това бъде допуснато, то за сетен път ще е потвърждение на твърдението, че на нас българите, най-горямата ни сила е в разрухата и унищожаването. Унищожихме селското стопанство, доведохме до просешка тояга малките фермери. Ами да го закрием и този институт – защо са ни учени и интелектуалци ? Защо ни е производственна база в която се съхранява генофонд ?! Защо ни е родно сс производство ?! Нали си внасяме вече масло от Германия и мляко от Полша ?!
    Ако ще се работи на принципа на „безотговорността и глупостта“ не е ли по добре Тракийския университ в частност Аграрния факултет да се „прехвърли“ към Земеделския институт, за да имат шанс малцината обучавани в него студенти да видят крава и овца на живо, а не под формата на продукт с чужд етикет. Както е тръгнало, те няма да ги видят и след като се дипломират. Имам впредвид унищожението ,дипломираните студенти и кравите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране