20.11.2016 | 14:29
Заловен е най-големият в най-новата ни история незаконен оръжеен арсенал
Иззети са 60 броя годни за стрелба огнестрелни оръжия от различни адреси в София

В най-новата история на България няма такава реализация, при която правоприлагащ орган да е иззел над 60 броя годни за стрелба огнестрелни оръжия. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Георги Костовв неделя на пресконференция, по време на която бе съобщено за неутрализиране на две организирани групи за контрабанда на цигари в особено големи размери и оръжие.

Става дума за организирана престъпна група от 6 човек, задържана в София за разпространение на оръжия, съобщи Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура. По думите му са проведени две съвместни акции – разработка на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

“Те според мен показват, че тази нестабилна към момента в България обстановка е част от престъпния контингент се активизира, в резултат на което и органите на МВР също се активизират”, каза Гешев.

Направени са претърсвания на 7 адреса. На един от тях са открити 50 картечни пистолета, 1 „Валтер“, оптика и 2 700 евро. На другия адрес са намерени 8 пистолета различни марки, 250 патрона и над 19 000 лева. На трети адрес са намерени картечен пистолет с марка “Скорпион” и пистолет 6х35, на 4-ти адрес има монети, които най-вероятно представляват културна ценност, а на петия адрес – множество скимиращи устройства”, поясни Гешев.

Според него с иззетите оръжия би могло да се въоръжи цяло поделение. Второто досъдебно производство е срещу група за акцизни стоки без бандерол, действала от началото на 2016 г. По това дело ще се работи на по-късен етап, по линия на контрабандата“, обясни Гешев като уточни, че са задържани лица за 72 часа.

В склад в квартал “Слатина” са намерени над 800 мастербокса цигари от различи марки, една от които е произвеждана в България. Продължава огледа на доказателствата и не е ясна точната цифра. Това е обем, превозван от един ТИР. Цигаритеса били маскирани в пакети с памперси.

Лицата, които се занимаваха с незаконно държане и разпространение на оръжия били изключително конспиративнии са хванати по време на осъществяване на сделка, каза директорът на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) гл. комисар Ивайло Спиридонов. По думите му и двете групи се занимавали със сложна престъпна дейност.

Някои от задържаните лица са били известни на органите на реда, сред които освен български граждани има и чужденци. Към момента не е установено дали има участие на служители на МВР.

“И двата случая следва да се интепретират и като послание на прокуратурата и МВР към престъпния контингент, че несигурното време и политическата криза няма да повлияят на нашите действия”, каза главният секретар на МВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране