22.03.2016 | 0:01
Заради афера с фирма на Гриша Ганчев: Искат имунитета на депутатка
Разследват Светла Бъчварова за договор, ощетил държавата с над 1,3 млн. лв.

Депутатката от БСП Светла Бъчварова ще бъде разследвана за сключване на неизгоден договор, ощетил Селскостопанската академия (ССА) с над 1,3 млн. лв. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за сваляне на имунитета й в Народното събрание.

Делото за далаверата, в която е замесено и дружеството на бизнесмена Гриша Ганчев – „Литекс комерс“, започнало след ревизионен доклад на Агенцията „Държавна финансова инспекция” (АДФИ).

Престъплението е извършено през юли 2009 г. Тогава Бъчварова била председател на управителния съвет (УС) на ССА. Без решение на УС тя сключила договор с „Литекс комерс“ АД за съвместна научноизследователска и опитно-производителна дейност върху 9726 дка земеделски земи в землището на селата Стражица и Карвуна.

„Земята е била отдадена за срок от 10 години, а месечната цена е била в размер на 17 500 лв., което е по 1,80 лв. на декар на година с ДДС. Според извършените експертизи нормалната пазарна цена за отдаването на земя под наем или за обработване в този регион е между 70 и 80 лв. на декар. При това положение разликата между 70 лв. и 1,80 лв. представлява щета за държавата, която за целия период на действие на договора е в размер на близо 1,326 млн. лв“, обясни вчера главният прокурор. Агротехническите и икономическите експертизи показали още, че за обработваемата земеделска земя ССА е трябвало да получи приход от 680 835,68 лв. Главният прокурор вчера отбеляза и че земята, която Бъчварова отдала за обработка, е „една от най-плодородните земи в страната ни“. Освен това изобщо нямало практика ССА да отдава земи за съвместна дейност.

Попитан защо чак сега прокуратурата се захваща с червената депутатка, при положение че престъплението е извършено преди 7 години, главният прокурор обясни, че е отнело време на разследващите, защото са проверявали договор по договор и сделка по сделка.

„Разследването е изключително обемно с оглед на това, че докладът на АДФИ е обхванал изключително количество договори, оставки и всичко друго, което е било извършвано през проверявания период в Селскостопанската академия“, добави Сотир Цацаров. И уточни: „Анализирани са всички посочени договори в доклада на АДФИ, но не всичко в доклада на агенцията представлява престъпление. За тази конкретна сделка прокуратурата счита, че е налице престъпление.”

Ако Бъчварова бъде призната за виновна от съда, я грози затвор от 3 до 10 години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране