17.12.2022 | 12:34
Заради Панаира Георги Гергов стана траен любител на музикално сценичното изкуство
Скандалният бизнесмен омилостивява Пловдив с терен за опера

Комичните случки при опитите на Георги Гергов да увеличи на 79% акциите си в Пловдивския панаир продължават. След като измисли да стартира copy paste процедура с акционерното събрание на дружеството „Пълдин туринвест“ (чрез него държи 50.3% от Панаира), сега прибягва до още една хрумка – предлага на местната власт 6 декара земя от международното изложение, върху които да се осъществи дълголетната мечта на града – нова сграда на операта, пише „Сега“.

По този начин бизнесменът иска да омилостиви общинския съвет. На ноемврийската си сесия съветът се противопостави на апетитите на Гергов, а сега в понеделник – на декемврийската, би трябвало да повтори решението си в отговор на Герговия copy paste (подробности – в първия линк след статията). За да размислят съветниците, бизнесменът предлага не само парцел за операта, но и съпругата му Величка да дари 2% от „Пълдин туринвест“ на общината, за да не намали тя дела си в дружеството.

В казуса са намесени и варненски акции в Пловдивския панаир. Морската община ги получи от държавата през лятото на 2016 г., когато управляваше второто правителство на ГЕРБ.

Комизмът всъщност се състои във факта, че това не е първият изблик на любов на бизнесмена към операта. През 2016 г. Пловдив получи оферта от държавата да приеме нейни акции от Панаира – тази сделка и варненската вкупом трябваше да удовлетворят интереси на Гергов. За разлика от колегите си край морето обаче, пловдивските съветници не се съгласиха. Девет месеца по-късно Гергов, кметът Иван Тотев и наскоро слезлият от поста министър на културата Вежди Рашидов рестартираха идеята Пловдив да вземе държавните акции – като в замяна се предостави терен за операта. Нещата не се получиха (обзор във втория линк под статията), а очевидно Гергов всеки път става любител на операта, щом му потрябва нещо около Панаира. Впрочем, още първия път културният институт пожела да не бъде замесван в конюнктурни битки.

„Дори някога се обособят 6 дка за опера, ще сме загубили 350 дка и „Международен панаир – Пловдив“. Недопустимо е да позволим да ни подкупват с „Дайте ми Панаира, за да ви дам място за опера“. Ако Гергов иска да се обособи място за опера, нека водим този разговор без условието да му подаряваме Панаира“, коментира вчера в социалните мрежи съветникът от ДБ Веселина Александрова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране