28.07.2017 | 1:12
Защо американската армия купува толкова много виагра?
Пентагонът харчи всяка година около 84 млн. долара за медикаменти за еректилна дисфункция

На фона на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че транссексуалните хора няма да могат да служат в американската армия, една статистика показва, че разходите за здравеопазване за транссексуалните са сравнително малки. Статистиката се отнася за сумите, които Пентагонът харчи всяка година за медикаменти за еректилна дисфункция – около 84 млн. долара, пише в. „Military Times”, цитиран от Би Би Си (BBC).

За сравнение, миналата година беше изчислено, че разходите за здравни грижи, свързани с промяна на пола на транссексуалния персонал биха увеличили бюджета за активно здравно осигуряване на военните с най-много 8,4 млн. долара на година. Но защо департаментът по отбраната изразходва толкова много средства за лекарства за еректилна дисфункция?

Докладът на „Military Times” е от февруари 2015 г. и се основава на данни от предишната година. За 2014 г. са били издадени 1,18 млн. рецепти, най-вече за Виагра. Но за кого са били те?

Вярно е, че някои от лекарствата за еректилна дисфункция са отишли за активния персонал. По-голямата част обаче са отишли при други групи, включително милиони военни пенсионери и членове на техните семейства.

Известно е, че еректилната дисфункция е по-разпространена сред по-възрастните мъже, което би обяснило високата сметка за пенсионираните служители. Всъщност, според американското издание, по-малко от 10% от предписанията били за активен персонал.

И все пак, еректилната дисфункция сред тези, които понастоящем служат в американската армия, се е увеличила след началото на войните в Ирак и Афганистан. Почти половината от всички случаи се дължат на психологически причини, твърди проучване на Отдела за наблюдение на здравето на въоръжените сили.

Проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine през 2015 г., показва, че ветераните от мъжки пол с пост-травматично стресово разстройство (PTSD) e „значително по-вероятнo да съобщят за еректилна дисфункция или други сексуални проблеми от цивилните си колеги“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране