06.07.2023 | 9:53
Зеленски пристига в България
Правителственият самолет отиде да вземе президента на Украйна от Молдова

Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне в България, в крайна сметка. Това потвърди премиерът Николай Денков, докато отговаряше на въпроси във Фейсбук тази сутрин.

Държавният глава пътува от Молдова с български правителствен самолет. Очаква се да кацне в София около 10 часа и да посети Министерския съвет. Предвидена е среща между него и българския му колега Румен Радев, по информация на Денков. Засега е неясно дали ще отиде до Народното събрание. В парламента раздорите около Украйна започнаха още от сутринта – обсъжда се решение за обновяване на военновременните запаси, свързано с изпращането на досегашните ни наличности от боеприпаси на украинската армия.

Визитата на президента Зеленски в България би била 17-ото му поред пътуване в чужбина от нахлуването на Русия в Украйна насам, информира БНТ. От началото на войната украинският президент е посетил 13 държави на 3 континента. Първото му посещение зад граница е във военно време е в Съединените щати. Всяко посещение зад граница на Володимир Зеленски има елемент, който носи силна символика, често в рамките на тези визити са постигани ключови договорености в подкрепа на Украйна за войната, а самият факт, че украинският държавен глава стъпва на територията на дадена държава е символ за доверие и силна връзка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране