22.09.2023 | 10:26
Зеленски си тръгна от САЩ разочарован, Украйна няма да получи ракети АТАКМС
Кевин Маккарти блокира обръщението му на съвместното заседание на Камарата на представителите и Сената

Белият дом обяви, че САЩ ще доставят “значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да й предоставят за момента ракетите АТАКМС (ATACMS) с голям обсег, за които Киев настоява, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американският президент Джо Байдън “е решил, че няма да предоставя (ракети) AТАКМС, но не е изключил тази възможност в бъдеще”, заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Междувременно украинската информационна агенция УНiАН съобщи, че президентът на САЩ е заявил, че първите американски танкове Abrams ще пристигнат в Украйна през следващата седмица.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче заяви по-рано, че би било “разочарование“ за него да си замине от САЩ без мощните AТАКМС.

След среща с него американският президент Джо Байдън пък заяви пред репортери, че само Русия стои на пътя на мира, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският президент посочи, че няма алтернатива за продължаване на военната помощ на САЩ за Украйна, съобщава ТАСС.

Журналистите помолиха Байдън да коментира перспективите за нови големи пакети от американска помощ за Киев по време на разговорите на делегацията с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом. “Разчитам на разумната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма алтернатива (на продължаването на помощта)”, заяви в отговор американският лидер.

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи “Хоук”(Hawk), заяви Байдън.

“Фокусирани сме и върху укрепването на способностите на Украйна  в областта на противовъздушна отбрана, за да бъде защитена критичната инфраструктура, която помага за осигуряването на топлина и светлина през най-тъмните и студени дни на годината”, заяви американският лидер. “Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна отбрана “Хоук” с постоянни доставки на “Хоук” и други системи всеки месец през зимата”, каза още американският президент.

След срещата си с Байдън Зеленски сравни украинските войници с булдог, който гризе и задушава руските окупатори. „Никога досега руската диктатура не е срещала толкова силна съпротива. И никога повече Русия няма да може да унищожи друга нация”, коментира той.

Зеленски каза, че списъкът на Путин със страни за унищожаване е дълъг и ако Украйна загуби войната, половин Европа ще бъде изложена на риск да попадне в сферата на влияние на Москва.

Представителят на Министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Патрик Райдър пък изтъкна, че партида американски бойни танкове Abrams ще пристигне в Украйна в близко бъдеще. По думите му всичко върви по график по отношение на тези танкове.

„Поради сигурността на операцията, няма да мога да навлизам в подробности кога точно ще пристигнат американските танкове в Украйна. Мога само да кажа, че очакваме да пристигнат в Украйна през следващите дни и седмици“, каза Райдър.

През януари Байдън обяви, че  украинската армия ще получи 31 танка Abrams.

Съливан пък посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели “да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците (бяха) в състояние да превземат за осем месеца“.

Някои конгресмени републиканци настояват САЩ да спрат финансовата и военна помощ за Украйна, аргументирайки се, наред с други неща, че това било загубена кауза, посочва АФП.

Зеленски сподели, че е имал “чудесен диалог” с американските сенатори и изрази благодарността си за подкрепата на САЩ, докато нещата за страната му в контролираната от републиканците Камара на представителите изглеждат все по-тежки, предаде ДПА.

“Имаме чудесен диалог … и сме благодарни на вас, журналистите, сенаторите, че ни помагате, че ни подкрепяте”, каза Зеленски след среща с членове на Сената, който се контролира от демократите.

“Говорихме за толкова много детайли”, каза той, но не даде подробности.

Телевизия Си Ен Ен съобщи, че той е разказал на присъстващите: “Вие давате пари, ние даваме животи”.

Си Ен Ен съобщи също, че републиканецът председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти е блокирал обръщението на Зеленски към съвместното заседание на Камарата и Сената.

“Нямаме време за съвместно заседание”, цитира телевизията думите на  републиканеца и добави, че президентът Джо Байдън “не е представил пред американската общественост аргументи” за по-нататъшна помощ за Украйна.

През декември украинският президент беше приет като герой, когато се обърна към съвместната сесия и си тръгна с пакет военни помощи на стойност 1,85 млрд. долара – включително мощната система за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, припомня ДПА.

Но републиканците от Камарата на представителите са в разгара на жестока битка за федералния бюджет, като има признаци, че Маккарти не държи под контрол дясната фракция на партията си. Много коментатори прогнозират, че заради това правителството на САЩ ще спре работа в края на фискалната година на 30 септември.

Поради това вероятността да се отпуснат повече помощ за Украйна намалява.

Междувременно Нова телевизия съобщи, че Зеленски ще посети и Канада, за да се срещне с Джъстин Трюдо. Украинският президент ще направи обръщение към парламента в Отава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране