24.11.2018 | 11:20
Жилището на Горанов било от кръстника му масон
Иван Сариев бил Велик командир на една от ложите в България

Жилището, което е преотстъпено за ползване на финансовия министър Владислав Горанов, не е на собствениците на комплекса братя Домусчиеви, а на кръстника на министъра и на децата му. Това обясни видимо притесненият министър на финансите.

“Не се притеснявам от проверката”, заяви Горанов. “Проверката е най-нормалното нещо, което може да се случи, ако има подозрения. Повод за проверката е информацията от моята данъчна декларация. Тоест аз лично съм декларирал факти и обстоятелства, които могат да бъдат проверени. Според моите оценки имотът не представлява конфликт на интереси.”

“Не знам защо тази проверка се появява точно сега, защото от 2012 г. живея там. Ако имах притеснения, нямаше да го декларирам. Ако някой търси политическа интрига, това е начинът. Нямам притеснение за проверката, не съм извършил нищо нередно”, коментира Владислав Горанов. На въпрос на “Дневник” Горанов каза, че не ползва други преотстъпени вещи или коли, а мерцедесът с варненска регистрация, който го взима от комплекса, е на Министерството на финансите.

Поводът Горанов да дойде лично в парламента е, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров се зарече, че ще започне проверка срещу финансовия министър Владислав Горанов заради информацията, че живее от години в апартамент в луксозен частен комплекс в София, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен, въпреки че пазарният наем възлиза на 1800 евро месечно. Според вестник “Сега” финансовият министър е посочил в имуществената си декларация за 2017 г., че живее от 2012 г. в жилище от 180 кв.м във ВИП комплекса “Есте Хоум енд СПА”, собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Това е направено за пръв път тази година заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси. На 8 декември изтича срокът, в който антикорупционната комисия (КПКОНПИ) трябва да се произнесе дали е открила основания да го разследва.

Горанов отказа да каже имената на кръстника си и добави, че ще го направи, ако това бъде изискано от КПКОНПИ. Той отрече кръстникът му, когото нарече и роднина, да се възползва от сделки с публични финанси. Според публикация в “Капитал” кръстникът на Горанов е Иван Сариев. Той е високопоставен масон и е бил Велик командир на една от ложите в България.

През април Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров седяха един до друг по време на заседанието на парламентарната анкетна комисия за продажбата на ЧЕЗ. Двамата се здрависаха с необичаен захват, в който пръстите на финансовия министър стоят някак неестествено. Според Енциклопедия на масонството на Албърт Маккей въпросното ръкостискане се нарича “лъвска лапа” (заради приликата с крайника на едрата котка) и е метод за разпознаване между масоните, отбеляза тогава “Капитал”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране