10.03.2016 | 0:01
Златни уста: Медиен собственик точи мръсна газ за ББ
Разликата е положителна!

На 8 март в сайта Mediapool излезе голямо интервю с Бойко Борисов, което е донякъде изконсумирано от публиката, но МИГNews е на мнение, че обществото трябва да поеме още, затова предлагаме избрани пасажи, върху които искаме да фокусираме общественото внимание.

***

ББ: …Когато накърня нечий интерес, това веднага рефлектира върху мен. Всеки, който има по-голям бизнес в България, си е направил медия – вестник, телевизия или сайт. Дали ще се занимава с лекарства, продажба на газ, с продажба на енергийни суровини, дали участва в обществени поръчки, дали има друг политически бизнес. В един момент аз знам всяка медия какво ще каже. Затова най-добрият ми начин за информиране е моят “Фейсбук”. Там пишат хиляди хора, всеки сигнал се проверява, давам отговор на всеки. От друга страна, животът не е само “Фейсбук”. Аз непрекъснато се срещам с хора, спирам до тях, кафене ли е, улица ли е, какво ли е – и усещам това, което ме питат. Единият въпрос е – бе, дай малко повече за пенсии. Затова ние сме дали над 210 млн. повече за пенсионерите бонус.

М: Казвате, че когато се накърнят нечии интереси, това рефлектира върху отразяването ви в дадена медия. Добре, ама след като спряхте обществени поръчки на фирми, свързани с Пеевски, вашият образ в неговите медии е все така богоподобен, тези медии много ви харесват, както ви харесваха и в първия ви мандат?

ББ: Ами и те се научиха, че ако на другия ден речат, че не ме харесват, ще излязат силно заподозрени. В момента това ми носи повече щета, отколкото ако напишат нещо лошо. Досега на два пъти те са писали лоши и гадни коментари за мен и това само ме е правило по-силен. След това съм побеждавал на изборите с голям резултат. Минал съм многократно през ударите и на едните, и на вторите, и на третите.

М: Кои са вторите и третите?

ББ: Които изброих – свързани с газ, лекарства, политика. Едни и същи са им методите. Компромати.

М: В България няма чиста информация, така ли?

ББ: Обикновено когато се каже, че няма свобода на словото, всички по презумпция си представят, че премиерът или президентът (както Турция в момента, и в Полша, и в Унгария) ограничават медиите, сменят конституционен съд, прокурор. Хората свързват всичко това с правителството. При нас е точно обратното. БНР и БНТ водят такава антиправителствена политика, че никой думичка не е казал по тази тема.

М: Може ли да ми дадете пример какво означава антиправителствена политика на обществените медии?

ББ: Добре, нека да не е антиправителствена политика, но точната дума е, че критикуват правителството непрекъснато. Нито сме сменили шефовете, нито сме пратили някой партиен деец, както се е случвало в предишните години. Така че медиите имат пълна свобода. Проблемът на медиите идва от собствениците им. Всяка една медия води политика, която да защити собствениците си. (…)

М: Това положение е малко като с обществените поръчки – говорите за фирми, свързани с Пеевски, пък тези фирми документално не са свързани с него.

ББ: Затова не е толкова лесно разрешим проблемът явно. Хубавото на демокрацията е, че всеки има дистанционно управление и като не му харесва една телевизия, си превключва на друга. Като не му се чете един вестник, не отива да го финансира, като го купува. (…)

М: Г-н Борисов, има ли разлика между човека, който виждахте в огледалото през предходния ви мандат и през настоящия? И кога виждахте повече Пеевски?

ББ: Не, изобщо не съм го виждал. Иначе разлика има – мисля, че е положителна.

(…) (…) Ей това е нещо, което искам вашите читатели да разберат – никога не съм си мислил, че това, което правя, е най-доброто. Човешко е да се сгреши. И на времето и на Цецо съм му казал – това, че сте заедно, че сте семейни приятели, няма как, като се погледнем в огледалото, да не излезе, че имаме такава обвързаност. Той вика: “Добре, де – ама ние сме си приятели”. Тогава аз му казах: “Нямам приятели”. Всичките ми проблеми, които трудно защитавам публично, са от хора, които по един или друг начин в живота ми са били около мен, без да сме били приятели, но факт – с един футбол съм играл, с друг – карти, с трети – тенис. Аз се разделих с всички тези хора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране