16.10.2017 | 20:19
Знаем ли какво ядат децата ни в училище?
Училищните закуски пак блеснаха с лошо качество

“Знаем ли какво ядат децата ни в училище” – с кампания под това име от фондация “За храната” призовават родителите да изпращат снимки и информация за храната, която се предлага в българските школа под формата на безплатни закуски, млечни продукти и плодове. Крайният срок за събирането на сигналите е 30 октомври.

“Изпращайте ни и снимки на храната, която се сервира в стола. Получените сигнали ще обобщим с помощта на юристи доброволци и ще внесем под формата на сигнали в съответните учреждения за последващи действия от тяхна страна и извършване на проверки с цел постигане на по-висока ефективност при контрола на храните в училищата”, посочват от фондацията.

Една от получените снимки, разпространена и във фейсбук профила на Food revolution Bulgaria, събра за отрицателно време десетки негативни мнения. На нея са показани пет тестени закуски, сервирани в едно училище – рогче, баница, кашкавалка, хамбургер и пица. “Това са “безплатните” закуски за нашите деца, които би трябвало да им дават сила и енергия. Това са закуските, финансирани с бюджетни средства, които идват от нашите данъци. Това ли е разбирането за “здравословно хранене” на малкото останали български деца, растящи в България?”, питат от Food Revolution Bulgaria.

Закуските в училищата бяха обект на редица проверки от прокуратурата в последната година. В резултат на установените драстични отклонения от идеите за здравословно хранене имаше предложения да се направят черни списъци на фирмите, които доставят вредни храни на децата, но така и те не бяха доведени до реализация.

Парите за закуски се отпускат от МОН, като годишно сумата е около 20 млн. лв. На дете се полагат между 50 и 95 ст. на ден, като общините, естествено, се стремят да възложат доставката на възможно най-ниска цена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране