17.05.2015 | 19:34
30 000 окупираха Скопие заради властта
Македонци и албанци за пръв път се обединиха в протест срещу управляващите след 1991 г.

Над 30 000 души се бяха събрали вчера след обяд в македонската столица Скопие в големия протест срещу правителството на премиера Никола Груевски, съобщиха световните медии. Пред парламента митингът бе открит от македонските студенти, чието основно послание към политиците бе: “Няма да бъдем роби, бъдещето е тук”.

Протестиращите се събраха на няколко места в Скопие, откъдето потеглиха за центъра на града, където е разположена сградата на правителството. Те скандираха масово “Груйо, отивай си” и носиха плакати “Сбогом, Груйо”. Това е най-големият митинг в историята на страната след отделянето й от бивша Югославия през 1991 г. В протеста за пръв път участваха както македонци, така и албанци в стремежа си да сложат край на управлението на Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ вече девет години е начело на страната с помощта на коалиции с различни албански парти. В масовата демонстрация вчера участваха не само жителите на Скопие, но граждани от цялата страна. Хиляди пристигнаха от Битоля, Охрид, Прилеп, Щип, Струмица и други градове. В края на протеста се очакваше над 4000 души да останат на площада пред правителството до оставката на Никола Груевски. Протестът е подкрепен от над 15 политически партии и десетки граждански сдружения.

В протеста се включи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заедно с други евродепутати, както и докладчикът на Европейския парламент за Македония Ричард Хюйт и бивши посланици на западни държави в Скопие от последните години. Българското МВнР призова българите, които планират да пътуват през Македония, да го правят с повишено внимание и да избягват местата с митинги и протести.

Протестите в Македония се засилиха на 5 май, когато лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор между Груевски и бившия вече вътрешен министър Гордана Янкуловска, в който премиерът дава указания как да се прикрият полицаи, замесени в убийството на младо момче, опитало се да се качи на трибуна, на която през лятото на 2011 г. е бил и министър-председателят. Правителството на Никола Груевски все още има, макар и крехко, мнозинство в парламента. Протестите обаче сериозно разклатиха позициите му, а той предприе смени в кабинета, за да тушира страстите. За днес е предвиден голям митинг на привържениците на премиера на ВМРО-ДПМНЕ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране