09.09.2015 | 0:04
30 000 трафиканти прехвърлят стотици хиляди в Европа
27 000 каналджии действат на Балканите

Десетки хиляди са замесени в трафика с бежанци и икономически имигранти, който преминава през Балканите за Европейския съюз. Печалбите от този бизнес са по-големи, отколкото от сделките с наркотици и оръжия. Това става ясно от доклад на европейската полицейска агенция Европол. В документа се подчертава, че става въпрос за добре организирана престъпна мрежа, в която около 3000 души прехвърлят нелегалните имигранти през Либия и Северна Африка в Италия.

Други 27 000 трафиканти и каналджии „действат на Балканите“. През техните нелегални канали в ЕС се прехвърлят стотици хиляди бежанци и икономически имигранти от Близкия изток, Азия и Африка. Това съобщи Роберт Трепинко от Европол. На Балканите от години съществуват тайни канали за трафик на икономически имигранти.

Много често те са използвани и за прехвърлянето на жени и млади момичета, които след това попадат в мрежите за проституция в Западна Европа. Тези канали преминават преди всичко през Турция, Албания и Косово. Официални представители от агенцията за наблюдение на външните граници на ЕС Фронтекс алармират, че трафикът в момента е придобил гигантски размери.

Организираните престъпни банди са се пренасочили към търговията с имигранти, защото от там получават много бързо стотици милиони евро и изкарват много повече, отколкото от бизнеса с наркотици и оръжие. От Европол дадоха като пример разкритата 16-членна банда в Гърция, в която са участвали румънци, пакистанци, сирийци, филипинци, иракчани, индуси и египтяни. Тази престъпна група е успяла да вкара няколкостотин сирийци нелегално в Европа. Тя дори е успяла да им предостави фалшиви документи, които са им продали за 7,5 милиона евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране