21.12.2023 | 15:40
500 кг дрога са открити на кораба “Верила” на Домусчиеви
Задържани са 17 българи и един украинец, каза вътрешният министър Калин Стоянов

500 кг кокаин са намерени на борда на кораба “Верила”, който е задържан в Ирландия по подозрение за трафик на наркотици. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БГНЕС. От думите му се разбра още, че 17 са задържаните българи от екипажа, 1 е украинец.

Ирландските власти са поискали информация от МВР за самоличността на задържаните. По случая работи и Министерството на външните работи, допълни и вицепремиерът Мария Габриел.

Корабът на БМФ “Верила” плава под малтийски флаг. Пред морския сайт maritime.bg шефът на компанията кап. Александър Калчев по-рано потвърди задържането, уточнявайки, че към момента няма арестувани моряци, а фирмата съдейства на разследването.

Ръководните лица на борда са българи, а останалата част от екипажа е от Мианмар. Пристанището, в което е извършено задържането, е Фойнс, графство Лимерик.

Кокаинът, за който се предполага, че е с високо качество, са открити във вторник в бала. Тя е била допълнена с помощно средство, което ѝ позволява да плава на повърхността, както ѝ е прикрепен GPS маяк. Кокаинът бил във водонепроницаеми торби със спасителни жилетки.

Това е известен метод за доставяне на дрога, като балата се хвърля зад борда, а друг кораб или катер я открива по сигнала и я прибира.

Претърсването на кораба за насипни товари продължава в пристанището Фойнс, като властите не изключват в следващите дни количеството да достигне половин тон или 35 млн. евро съгласно цените при продажба на дребно на улицата (около 70 000. евро за килограм), пише “Айриш таймс”. Изданието допълва, че оценката може да се окаже още по-висока – между 60 и 105 млн. евро – заради признаците за много чист кокаин, който се “разрежда” с други вещества и така крайният обем, достигащ до дилърите, е по-голям.

Капитан Александър Калчев – изпълнителен директор на БМФ, съобщи, че не се е свързал с никого от екипажа, който се състои от 11 българи и един украинец.

“Верила” е съвсем нов съд – построен през 2022 г. в Китай, като част от нова серия 32 150-тонни кораба за насипни товари на БМФ. Строителството е финансирано с помощта на Bank of China.

По данни на сайта за морски трафик vesselfinder на 8 декември той е отплавал от Хамилтън, Канада. Преди това е бил в Квебек, а още по-рано – в Сантос, Бразилия.

Компанията “Български морски флот” е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране