21.12.2023 | 22:16
500-те килограма дрога на кораба на Домусчиеви е на картела Кинахан
Медиите в България упорито отказват да съобщят, че задържаният хероин в Ирландия е на плавателен съд, собственост на олигарсите на ГЕРБ Кирил и Георги Домусчиеви

Разследващите заловената пратка от повече от 500 килограма изключително чист кокаин на борда на българския кораб „Верила“ в ирландското пристанище Фойнс, смятат, че това е само част от така нареченото от тях „бомбардиране на Европа с наркотици“,съобщи БНР.

Вестник „Айриш екзаминър“ цитира следователите, които смятат, че конфискуваните стотици килограми кокаин в пристанището Фойнс, близо до Лимерик, е трябвало да бъде разпределени в цялата страна и че зад това стои една конкретна наркобанда, а не мрежа от групи.

Те смятат, че освен прочутия картел Кинахан, има още няколко ирландски наркодилъри, които отделно от него са изградили контакти в Южна Америка и имат способността и възможностите да разпространяват толкова голямо количество кокаин.

Екипажът на борда на кораба за насипни товари в момента се разпитва от ирландската полиция и служителите очакват този процес, който включва проверката на комуникациите от персонала чрез мобилни телефони и други електронни устройства, да помогне за разкриване кой е бил в контакт с бандата, която е трябвало да прибере наркотиците.

Предполага се, че наркотикът е с бразилски произход, ето защо маршрутът на кораба, който идва от Канада, а не от южноамериканска страна, е описан като „необичаен“ и може би показва усилието на картела да намали рисковия си профил пред митническите власти и да избегне проверките.

Бързите действията на митническите служители в пристанището Фойнс бяха похвалени от ирландските властите. Корабът „Верила“, плаващ под малтийски флаг, по принцип акостира в пристанището за разтоварване на напълно законен товар от зърно. Изглежда, че е имал планирани допълнителни спирки, вероятно в още две ирландски пристанища Корк и Уотърфорд.

Това става след рекордно задържаните повече от 2000 килограма кокаин през септември на подобен кораб за насипни товари и разследващите смятат, че това е част от така нареченото от тях „бомбардиране на Европа с кокаин“ . Те смятат също, че „наводняването на Европа с наркотици ще продължава, защото бизнес моделът на картелите е да се вкарват големи количества по всички възможни маршрути, тъй като цената на кокаина не се покачва, дори при огромните конфискувани количества“.

Корабът “Верила” е “Български морски флот” на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те са считани за олигарси на ГЕРБ и лично Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране