03.10.2016 | 0:01
Алелуя! ГЕРБ огласи кандидата си за президент на България
Животът ни като виц

Цецка Цачева – председател на Народното събрание, кандидат-президент на ГЕРБ, в интервю за предаването „120 минути“ по БТВ

Водещ: Дами и господа, мистерията приключи. Цецка Цачева се включва в битката за „баща на нацията“ или по думите на премиера, вие, г-жо Цачева, се включвате в битката за „майка на нацията“. Добре дошла в тази кандидат президентска надпревара в „120 минути“, въпреки че аз съм във вашия щаб. Как сте?
Цецка Цачева: Благодаря. Аз наистина се включвам в състезанието за избор на президент и вицепрезидент на Република България с емоцията от доверието, което получих от моята политическа партия – най-голямата, най-силната партия, която пое отговорността да управлява България в днешния сложен свят. Получих лично и доверието и на лидера на ГЕРБ и министър-председател г-н Борисов. В момента наистина съм заредена с много емоция, но и с пълното съзнание, че доверие се дава от приятели и от съмишленици, но то се връща всеки ден. Това, което ГЕРБ като управляваща партия до момента прави за всички български граждани, не само за нашите симпатизанти, но дори и за онези, които не са гласували за нас, ми дава основанието да потърся доверието и на всеки един българин, независимо къде живее той.
Водещ: Откога знаете, че вие ще сте кандидата за президент или за „майка на нацията“?
Цецка Цачева: Ние в ГЕРБ много сериозно се готвихме за това състезание. Още в лятната сесия някъде бяха очертани профила на президента и вицепрезидента, но тъй като в ГЕРБ за времето, за което като управляваща партия сме имали отговорности към държавата, не са едно и две имената, които убедена съм биха могли да участват в това състезание.
Водещ: А вие откога знаете, че ще сте кандидата, това имах предвид – от месец, седмица, ден?
Цецка Цачева: Няколко бяха кандидатурите, които останахме на финала на вътрешната преценка на партията. Тези кандидатури до последния момент бяха възможност.
Водещ: Благодарение на кои ваши качества, според вас, вие сте посочена за кандидат на ГЕРБ?
Цецка Цачева: Бих ги разделила в три групи. На първо място, политически опит, който имам вече от двата мандата, в които съм в Народното събрание. Това са много ценни и много важни уроци, защото те ме научиха на толерантност, научиха ме на баланс между различните политически сили, научиха ме да овладявам конфликтни ситуации, но в същото време да вземем решения, да постигам съгласие. На второ място бих изброила професионалните ми качества, професионалната ми подготовка като юрист. Структурата, формата, държавното управление, конституционния ред в нашата страна ми е познат.Работата ми в парламента ми дава предимството да познавам как функционира държавата. и на трето място като жена, като майка, знам какво е да зависят от теб, знам какво е да разчитат на теб, знам какво е да защитаваш всеки един гражданин, който ти се е доверил и има нужда от твоята подкрепа, знам какво е да закриляш като майка. Мисля, че компилацията от тези качества ме правят подходяща за президент за България.
Водещ: Притеснява ли ви това, г-жо Цачева, че като основна силна страна вашите съпартийци подчертават опита ви в Народното събрание? Но народното събрание е институция с непрекъснато спадащо обществено доверие според социолозите.
Цецка Цачева: България е република с парламентарно управление. Естествено, вниманието, фокусът на българските граждани, всички очаквания са насочени към най-публичната, най-достъпната, най-откритата институция в България, каквато до момента е Народното събрание. Хората за всеки един свой проблем мислят, че той е от възможност да бъде решен от Народното събрание. Разбира се, трябва да бъда достатъчно ясна, че политическите сили, парламентарно представените партии също давахме своя принос в това институцията да не е с висок рейтинг, какъвто аз искрено желая да бъде. Но нека да сме наясно – това е демократично общество, живеем в плурализъм на политическите сили. Парламентът е работеща институция, въпреки по сложния начин, по който беше формирано мнозинството – връщам ви 2014 година след последните парламентарни избори. Парламентът работи, изпълнява своята функция, така че занапред ако получа доверието на българските граждани и бъда петия президент на Република България аз ще имам специално отношение, един от приоритетите ми ще бъде по-близка работа със законодателната институция на България.
Водещ: Един личен въпрос – съпруга ви, консултирахте ли се с него дали да поемете тази роля?
Цецка Цачева: Разбира се.
Водещ: Той ще участва ли в кампанията?
Цецка Цачева: Най-сериозният разговор с него по този въпрос съм имала в началото, когато се включих в ПП ГЕРБ и приех възможността да участвам в състезания на различни нива. Тогава той заяви, че ми дава подкрепата си, от тук насетне, не е необходимо дори да го питам, но естествено като във всяко едно семейство това е споделено с него. Не мисля, че има нужда от някой до мен извън кандидата за вицепрезидент в кампанията, стига ми, че той е съпричастен и имам неговата подкрепа.
Водещ: Тоест няма да участва в кампанията?
Цецка Цачева: Състезанието е политическо, а не за фамилни, семейни двойки.
Водещ: Госпожо Цачева, ако бъдете избрана за президент ще сте първия държавен глава, който не е ходил в казармата. Това притеснява ли ви?
Цецка Цачева: В казарма не съм ходила, но съм била на военно обучение, ако мога така да се пошегувам.
Водещ: Така ли, кога?
Цецка Цачева: Годините, в които бях в гимназията. Разбира се, че като главнокомандващ президентът има ангажименти и компетентности в тази посока, но те не са единствено и само върху президентската институция, тук е ролята и на правителството, на министър-председателя, на военния министър. Освен това съзнателно сме търсили фигурата на вицепрезидента в лицето на вицеадмирал г-н Манушев. Тук е момента обаче, да заявя категорично, че аз гледам на него не само като на военен, но и като на политик, защото ние заедно с него тръгваме на политическо състезание, каквато е кандидат-президентската кампания.
Водещ: Къде е баланса при Цецка Цачева, кандидата за президент Цецка Цачева? Къде е баланса в лоялността към премиера и лоялността към институцията президент? Има ли някаква линия между двете?
Цецка Цачева: Линията е конституцията на България, която е изградена на принципа и нашата държава е изградена на принципа разделение на властите. Трите власти – законодателната в лицето на Парламента, изпълнителната в лицето на правителството, съдебната власт – имат свои различни правомощия, както и взаимни контролни функции помежду си. Президентът по конституция има правомощия и по отношение на трите власти. Онова, което аз съм убедена и всички, които ме познават добре знаят – ще се ръководя и ще бъда гарант за спазване на конституцията, правовата държава, която, както казваме юристите, във формален план означава всички тези конституционни органи, институции и техните компетентности, но в близкият, материалния план това е справедливостта. Това е във всички случаи водена от върховенството на закона. Аз съм убедена, че няма да имам колебания във всеки един момент да се определя на нормите, такива каквито те действат в нашата държава.
Водещ: Вие сте бивш член на БКП, това притеснява ли ви и доколко смятате, че ще бъде ползвано от вашите опоненти?
Цецка Цачева: Вероятно ще бъде използвано. Да, аз съм била член на БКП, тогава когато партията беше държавата. За да получа тези компетенции, това образование, това познаване на функционирането на държавата. Ако ми кажете кой тогава, извън БКП е познавал тези механизми и процеси аз ще ви бъда благодарна. В никакъв случай обаче, това не е нещо, което да ме притеснява. Не се срамувам от нищо в моята биография и това ми дава основание да се включа в това състезание.
Водещ: Добре, към края три блиц въпроса. Г-жо Цачева, Георгиева или Бокова?
Цецка Цачева: Българка. Аз искам българка да бъде генерален секретар на ООН.
Водещ: Русия или Америка?
Цецка Цачева: Не приемам по този начин поставен въпроса, ние имаме своите ангажименти към ЕС, към НАТО, но в същото време националния интерес на България, убедена съм, би трябвало да означава добри отношения с всички големи сили.
Водещ: ГЕРБ или България?
Цецка Цачева: България.
Водещ: Моля?
Цецка Цачева: България!
Водещ: Благодаря ви за това интервю. Дами и господа, Цецка Цачева в качеството и на кандидат за президент за първи път в „120 минути“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране