29.05.2021 | 21:33
Американската армия се извини за инцидента в Чешнегирово
Собственикът на цеха, който американски десантчици атакуваха по погрешка, ще бъде обезщетен, ако има материални щети

Министерството на отбраната и армията на САЩ поднесоха своите извинения на българските граждани, които са били в цеха по време на инцидента в Чешнегирово, както и на собственика на фирмата. МО ще обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети. Американската армия поема ангажимент в бъдеще да не допуска подобни инциденти.

Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов на извънреден брифинг в МО. Американски войници атакуваха по погрешка производствен цех в Пловдивско и след като го претърсиха и прочистиха, накрая респектираха персонала, предава Нова тв. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е станал на 11 май,  по време на съюзническо учение в Чешнегирово. Сега собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение.

“В този период, в този регион на България се провежда натовско учение, което се казва Swift Response. В него вземат участие почти 2000 военнослужещи от няколко съюзнически държави, над 100 самолета. Учението е много успешно. В рамките на учението се случва инцидент. Очевидно недоразумение, защото съюзнически военнослужещи със задача да прочистят района на десанта излизат извън периметъра на учението. Влизат в цеха, който се вижда на видеоклипа, и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите цивилни граждани, които се виждат на кадрите. Искам да подчертая, че както се вижда от видеоклипа, не е упражнено никакво физическо насилие

от страна на съюзническите военнослужещи. Нещо повече – не са използвани никакви групи методи и мерки. Те са наредили на българските граждани да седнат. Аз съм бил на война. Когато се действа във враждебна обстановка, те нареждат на цивилните граждани да легнат на земята, по корем, с ръце на зад врата. Това не се е случило. Въпреки това инцидентът е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Затова е наредена проверка”, каза министърът.

На въпрос защо за инцидента не е било съобщено, Панайотов уточни, че в министерството не е е имало инфромация за нея. “Очевидно има отговорни лица, които трябва да понесат отговорност. Не е имало укриване на информация, тъй като не е имало докладване на такава.

Никой не е докладвал на ръководството на Военна полиция и на ръководството на МО”, каза той. Самият министър е разбрал за случилото се снощи. Назначена е проверка, която се очаква да приключи в рамките на 3 дни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране