17.07.2015 | 7:01
Американските централи прибрали 65 млн. повече от НЕК
И ВЕИ-та надписали сметката, ощетили са националната компания с още 100 милиона

Плащанията на НЕК към американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“ за произведения от тях ток са по-големи от реалните. Това се твърди в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщава “Медиапул”.

Според документа НЕК не е упражнила достатъчно контрол върху претендираните от чуждите тецове разходи за варовик и за емисионни права за парникови газове. Надписаните суми според АДФИ са за близо 65 млн. лв. В доклада на одиторите се посочва, че има разминаване между фактурираните суми и реално извършените плащания към „AЕS Гълъбово“. От януари 2013 г. до октомври 2014 г. фактурите на теца за варовик са с 3,56 млн. лева по-високи от реално използваните при пречистването на въздуха количества, но въпреки това НЕК е признала разхода.

АДФИ е открила разминаването, като е изискала данни не само от държавната компания, но и насрещни фактури от чуждия тец. Обяснението на теца за разликата е, че фактурите се плащат по сметки на доставчика на базата на максимално използваните количества, а не на реалните. Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев е възразил срещу констатациите, одиторите обаче отказват да приемат аргументите му.

Финансовата инспекция е открила още, че фактурираните и поискани пари за емисии парникови газове на „АES Гълъбово“ през проверявания период са 27,30 млн. лева, а на „КонтурГлобал Марица изток 3“ – 34,1 млн. лв. Реалният срок за плащане по тях е 2019 г., но според фактурите парите са изискуеми веднага от НЕК. От държавната компания не са успели да обяснят причината.

В момента НЕК дължи на двата американски теца близо 800 млн. лева, а към края на миналата година сумата е била 566,8 млн., показват данните на АДФИ. Ако компанията не ги плати незабавно, не може да влезе в сила намалението на част от цената на тока на двете мощности.

ВЕИ надписали 100 млн. лева инвестиции

Близо 100 млн. лв. надписани инвестиции на четири от най-големите зелени централи у нас е открила Агенцията за държавна финансова инспекция.  АДФИ е сравнила направените инвестиции и стойността на дълготрайните материални активи и е открила разминаване при ветропарка „Свети Никола“ на американската компания AES, при “Ветроком” на швейцарската „Алпик холдинг ЛТД“, при „Хелиос проджектс“ на швейцарската „Ейч 1 Венчър Суис холдинг“ и ветропарк на „Еолика България“.

Източник от АДФИ обаче обясни, че представените доклади не са окончателни, чакат се възраженията на зелените централи и ако те са основателни, може да бъдат поправени докладите. До момента с предварителните текстове разполагат само енергийният регулатор и Министерството на енергетиката.

1 коментар

  1. ПОДКРЕПА каза:

    ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ АМА ПЪЛНИ, ТОЛКОВА НИСКО НИВО ТОЛКОВА НИСКО, ОТНОВО ЩЕ ГИ НАПРАВЯТ ГЕРОЙ ТЕЗИ АМЕРИКАНЦИ. РАЗБИРАМ ЧЕ ЧРЕЗ ТАКОВА ПИСАНЕ ИЛИ ДОКЛАДИ ЦЕЛИ ОТНОВО И ОТНОВО ДА ГИ ПРЕВРЪЩА В ГЕРОЙ. И НАРОДА Е ДОВОЛЕН. АМА ЧЕ БОЗА. ДРУГАДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО И ИМА ХОРА ВВСЕ ОЩЕ ДЕТО ЗНАЯТ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ. ТЕЖКО ТЕЖКО ВИНО ДАЙТЕ……….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране