29.11.2015 | 0:01
Археолози твърдят, че са открили гробницата на Нефертити
Саркофагът й е в грабницата на сина й Тутанкамон

Работещите в Египет археолози смятат, че са открили доказателства, че в гробницата на Тутанкамон се намира тайно помещение, в която най-вероятно е погребана древноегипетската царица Нефертити. Британецът Никълъс Рийвс от екипа твърди, че легендарната красавица е положена за вечен сън зад две неизвестни досега врати.

Новината бе съобщена от министъра за паметниците на културата на Египет Мамдух ад Дамати. По думите му изследователите са 90% сигурни, че са открили тайната стая. Тя са използвали скенер и радар, които не увреждат артефакта. Нефертити е била съпруга на фараона Ехнатон и майка на Тутанкамон.

Резултатите от сканирането показват, че зад северната стена на гробницата на Тутанкамон има продължение с коридор, чрез който гробницата свършва в друга гробна камера, убеден е Рийвс.Материалите от сканирането се изпращат в Япония за обстоен анализ.

Ако д-р Рийвс е прав, ще бъде решена една от големите загадки в египтологията. Според хипотезата на Рийвс момчето-фараон, което умира внезапно на 19-годишна възраст, е погребано по спешност в една от камерите на гробницата, предназначена за Нефертити.

Египтологът Никълъс Рийвс има намерение да продължи изследванията, докато не се увери, че действително това е мястото на погребването на Нефертити.

Археолозите отдавна търсят къде е погребана Нефертити. Според някои гробницата й е в Амарна, древна столица. Според други в гробницата на Тутанкамон най-вероятно е погребена майката на фараона-момче, която е била втора съпруга на Ехнатон, но винаги е била в сянката на “най-красивата жена на света”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране