17.07.2016 | 17:46
Аспарухов: Ердоган е знаел за преврата и се възползва от него
Според бившия шеф на разузнаването турският президент иска да стане нещо повече от Ататюрк
Бриго Аспарухов

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговата машина са знаели за подготовката на военния преврат. Това заяви пред Нова ТВ Бриго Аспарухов, бивш шеф на разузнаването и член на ръководството на БСП. Според Аспарухов този преврат е бил контролиран. “Случаят е много тежък. Опит за военен преврат – това е изключително обезпокоително в целия цивилизован свят. В периода 1960-1980 г. в Турция е имало три преврата и всичките са успешни и почти безкръвни. Тогава военните са били много силни. Хората са били с респект към армията. Сега е коренно различно”, каза Аспарухов.

Според него Ердоган се стреми да стане новия баща на Турция “нещо повече от Кемал Ататюрк”. Аспарухов изтъкна, че в Турция се наблюдава концентрация на власт в един човек, което било характерно за едно много далечно време.

Бившият шеф на разузнаването обясни, че ако Ердоган беше предотвратил преврата, той трябваше да арестува всички хора, които е набелязал. Тогава обаче общественото мнение е щяло да скочи срещу него. “Това е един контролиран от Ердоган преврат. Предизвиква ги, започват, имаше информация, че са се готвили в неделя сутринта да го направят. Потушава преврата и легитимира следващите действия. Народът не само, че не се обявява срещу него, той го приветства. За 24 часа арестува 6 000.”

Това изтъкна Аспарухов. Според него тезата му щеше се докаже след време така, както наскоро стана ясно, че бившият британски премиер Тони Блеър е излъгал за войната в Ирак. “Този народ, който сега е на улицата и се радва, трябва бързо да изтрезнее. И да разбере, че в еуфорията си може да подпомогне една диктатура”.  Това каза още Аспарухов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране