20.05.2016 | 0:01
Бивша училищна директорка е осъдена заради фалшива диплома
Наложена й е и забрана да работи в системата на образованието за три години

Бивша директорка на професионалната гимназия “Константин Кумановски” в Девня е осъдена заради фалшива диплома, съобщиха от прокуратурата. Тя е получила 1 година условно и три години изпитателен срок. Наложена й е и забрана да работи в системата на образованието за три години.

Според прокуратурата бившата директорка е нанесла корекции в дипломата на бивша ученичка в гимназията, която искала да кандидатства в медицинския университет във Варна. “Младата жена се познавала лично с директорката и поискала от нея да й бъде издаден дубликат на изгубената диплома за средно образование. В личния картон на ученичката били нанесени четири корекции, едната от които повишила оценката по български език и литература от положената матура от „среден“ 3 в „отличен“ 6, което довело до преправяне и на общия успех в дипломата от „среден“ 3,83 на „добър“ 4,33”, пише в съобщението. “Подсъдимата знаела, че дубликатът е необходим на бившата й възпитаничка, за да кандидатства в медицинския университет, където една от балообразуващите оценки била оценката по български език и литературата. След като нанесла преправките в личния картон на бившата си ученичка, издиктувала оценките на служител в училището и с подписа си и печата на училището под дубликата го оформила като официален документ, който предала на кандидат-студентката”, твърдят още от държавното обвинение.

Въпреки преправената оценка, момичето не било прието в университета. Заради използването на фалшивата диплома, материали срещу нея са отделени и изпратени на прокуратурата във Варна. Присъдата срещу бившата директорка не е окончателна и може да се обжалва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране