25.07.2023 | 13:58
Бившият шеф на Сметната палата: ДПС ме уволни заради одит на КТБ
Според Цветан Цветков друга причина е наказателното производство срещу шефа на АПИ
Два дни преди освобождаването на Цветан Цветков от поста председател на Сметната палата в сградата на институцията е бил депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който се е срещал със заместничка на Цветков – Горица Грънчарова – Кожарева – която сега временно ръководи институцията.

Това стана ясно от въпрос дали в оглавяваната от него институция са влизали представители на политически партии. Цветков изтъкна три основни причини, поради които той е бил освободен от поста си.

Като първа причина той определи одитния доклад за действията на Фонда за гарантиране на влоговете след фалита на КТБ. Припомняме, че одитът започна през 2022 г. и имаше за цел да установи дали Фондът е упражнявал контрол върху синдиците на фалиралата през 2014 г. банка. Цветков отбеляза, че приемането на този одитен доклад сега се бави, а ако той беше председател, би предложил той да се приеме.

“Този доклад съдържа много въпроси, които българската общественост чака вече 9 години. Той трябваше да бъде приет от Сметната палата до края на 2022 г. Забави се приемането на одита като цяло. Непосредствено преди моето освобождаване беше връчен одитният доклад. 3 седмици след това лицата са представили своето становище. Началото на март месец този доклад трябваше да бъде приет, но той и в момента не е приет. Имало е дори предложения този одит да бъде прекратен”, каза още бившият председател на Сметната палата.

„Цели се забавяне на приемането на одитния доклад“, категоричен бе Цветков и допълни, че ако той все още заемаше поста, щеше да предложи докладът да бъде приет.

Като втора причина за отстраняването си от поста бившият шеф на Сметната палата изтъкна производство срещу бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски за нарушения при договор, касаещ ТОЛ системата.

Като трета причина за отстраняването си Цветков посочи доклад, в който са установени нарушения в община Минерални бани в област Хасково

“Този доклад след моето освобождаване беше взето решение да бъде изпратен до прокуратурата. По този начин дефакто той беше скрит, защото като бъде изпратен до прокуратурата, той не може да бъде публикуван на сайта на Сметната палата. В този доклад се съдържат много неправилни счетоводни отчитания, за които трябва да бъде уведомено Министерството на финансите. Голяма част от констатациите съдържат данни за конфликт на интереси на общински съветници. Те са издавали актове за продажба на общински имоти на свои роднини. Ако трябваше да се спази законът, трябваше този доклад да бъде изпратен до КПКОНПИ. Жителите на тази община няма да могат да научат имената на онези, които са се разпореждали с общинско имущество”, добави още той.

По думите му около 20 одитни доклади е огласила за 8 години Сметната палата, под неговото ръководство.

1 коментар

  1. Ивелина каза:

    хахаха, а и този нали е света вода ненапита, точно както фалиратора на КТБ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране