14.03.2024 | 18:28
Бойко Рашков разкри: Илияна Кирилова е близка с Пепи Еврото (видео)
За Никола Минчев неявяването на градския прокурор пред комисията за Нотариуса е саботаж

Неявяването на един високопоставен представител на българската прокуратура(ПРБ) в Народното събрание не може да остане незабелязано и да мълчим. Заседанието на комисията, макар и без явяване на представители на ПРБ, ще има съответното значение. Това каза Бойко Рашков по време на заседание на парламентарната комисия за Нотариуса.

На него трябваше да бъде изслушана ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, която с писмо до Народното събрание отказа да се яви.

„Бях си набелязал много въпроси, те са чисто или по-скоро процесуални въпроси, на които надявам се, че моята в миналото подчинена следователка (бел. ред. Илиана Кирилова) е научила правото и би могла да ни даде смислени отговори като ръководител на най-голямата прокуратура в страната на това ниво“, добави Бойко Рашков.

Той подчерта, че не е наясно Илиана Кирилова да е написала и внесла дори един обвинителен акт в съда. „Можем да си правим изводи тя за какво е поставена там. Имам пълното основание да ѝ дам една такава оценка, макар и с дистанция от времето – малко са ѝ шестима заместници. Пожелавам ѝ г-н Сарафов да ѝ помогне да получи още шестима души заместници. Под нейно ръководство не се осъществява истинско, по силата на закона за съдебната власт чл. 9 разпределение на делата на случен принцип Там делата от тази категория, тя е направила така, преди това и под ръководството на Гешев, че делата да се разпределят уж на случаен принцип на конкретен прокурор. На удобен прокурор. Един от тях е точи, който в момента води разследването срещу своя колега от Софийската районна прокуратура. Много странно защо всички удобни дела се падаха на този човек при положение, че той, по мнение на негови колеги много години се е занимавал не със същинската прокурорска работа, а с изпълнение на наказанията. Още по-странно е да работиш 2, 3, 4, 5 години с един човек в един кабинет, след което да те поставят на това място в СГП и ти да изготвиш обвинителния акт срещу него. При други обстоятелства, които говорят за предубеденост, човекът държи отвод, а за такова нещо не съм чул. Напротив. Съдията, на когото се е паднало това дело в Софийския градски съд, си е дал отвод на същото фактическо основание, че са били в близки отношения. Прокурор Сулев от Районна прокуратура е бил в много близки отношения с прокурор Йордан Петров от Софийската градска прокуратура, който е изготвил обвинителен акт срещу него. „Прекрасна“ прокуратура е това. Затова г-жа Илиана Кирилова няма да се яви тук, тъй като аз ще ѝ поставя тези въпроси. От нея ще искам да знам как стават тези неща“, посочи Рашков.

Според него, Илиана Кирилова е била „инсталирана“ като ръководител на Софийската градска прокуратура. Рашков допълни, че Кирилова е била близка с Пепи Еврото „Постави се въпросът дали е близка с Пепи Еврото, който понеже е много праведен и нищо лошо не е направил, българското общество не знае къде се намира този човек“, иронизира Рашков.

„При опит да бъде задържан той най-вероятно е напуснал страната. Понеже е праведен. Близки ли са – да. Пепи Еврото дълго време е бил ръководител на Илиана Кирилова. А той беше инсталиран като директор на столичното следствие от Сотир Цацаров“, каза още той.

Никола Минчев, председател на временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, определи като саботаж неявяването за изслушване на ръководителя на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова.  Ще подновим поканата, тя е задължена да дойде пред парламентарната комисия, посочи Минчев. Той добави, че отказът да се яви пред комисията е изпратен от прокурор Кирилова половин час преди началото на заседанието, а е поканена още в понеделник да дойде.

Никола Минчев посочи, че ще бъдат изпратени покани за изслушване към и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и към двамата бивши главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров. Председателят на комисията също така каза, че не е съгласен с обвиненията, че комисията се използва за политически цели.

По време на обсъждане на въпроса за неявяването на прокурор Кирилова, Мирослав Иванов от ПП-ДБ предложи комисията да покани и други представители на прокуратурата, за да се види “дали това ще е тенденциозно поведение” от страна на прокуратурата. Народните представители Бойко Рашков и Настимир Ананиев отбелязаха, че са щели да зададат на Илиана Кирилова въпроси по отношение на съмнения за нейни контакти с Петьо Петров – Еврото, както и за разпределението на дела в Софийска градска прокуратура и назначенията на прокурори.

В писмо до Никола Минчев, ръководителят на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова посочва, че “съгласно конституционно регламентираното разделение на властите, изричното решение на Конституционния съд от 2017 г., както и законовите разпоредби”, намирам явяването ѝ пред комисията за “неподходящо”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране